Lavrov za nastavak pregovora o iranskom nuklearnom sporazumu

16:51 / 23.06.2022.

Autor: Hina/HRT

Iranski nuklearni program

Iranski nuklearni program

Foto: Ilustracija / Pixabay

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pozvao je u četvrtak na nastavak zamrznutih pregovora o iranskom nuklearnom sporazumu iz 2015.

- Moskva će se potruditi da sa sporazum iz 2015. "ponovo uspostavi bez iznimki ili dodataka, u svom izvornom obliku, rekao je Lavrov.

Također je kazao da se sve sankcije kojima se krši sporazum moraju dokinuti.

Pregovori između Irana i potpisnika sporazuma, Kine, Njemačke, Francuske, Rusije, Velike Britanije i SAD-a, su obustavljeni od ožujka.

Glavni kamen spoticanja između iranske vlade i SAD-a je pitanje statusa Islamske revolucionarne garde koju Washington smatra terorističkom organizacijom.

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian hvalio je ulogu Rusije u pregovorima kao "pozitivnu i konstruktivnu".

- Zahvaljujemo Rusiji na potpori iranskom stajalištu u pregovorima o nuklearnom sporazumu za koje želimo da se nastave u bliskoj budućnosti, rekao je Amirabdollahian.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!