19:42 / 28.02.2022.

Autor: Hina/HRT

Lavrov zvao Dodika, tema provedba dogovora s Putinom

Sergej lavrov i Milorad Dodik

Sergej lavrov i Milorad Dodik

Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock

Ruski ministar vanjskih poslova Sergjl Lavrov telefonski je u ponedjeljak razgovarao sa čelnikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, a jedna od tema bila je provedba dogovora kojega su u prosincu prošle godine imali on i Vladimir Putin, potvrđeno je iz ruskog veleposlanstva u Sarajevu

U objavi na službenoj stranici na Facebooku veleposlanstva stoji kako je razgovor obavljen na Dodikovu inicijatvu.


- Obavljena je razmjena mišljenja o implementaciji dogovora nastalih nakon sastanka predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina i Milorada Dodika u Moskvi u prosincu 2021. godine. Zacrtani su koraci za intenziviranje napora u tom pravcu, stoji u objavi bez pojašnjenja što su to točno Dodik, član Predsjedništva BiH, i ruski predsjednik dogovorili prije dva mjeseca.


Dogovor s početka prosinca


Dodik je u Moskvi boravio početkom prosinca prošle godine i tamo se sastao s Putinom a po povratku kazao je kako je ruski predsjednik odlično informiran o stanju u BiH te da su ga zanimale potankosti o ponašanju međunarodnih aktera, statusu Republike Srpske, ustavnim rješenjima i razvoju zajedničkih ekonomskih projekata.


U objavi ruskog veleposlanstva od ponedjeljka se dodaje kako su Lavrov i Dodik sada potvrdili opredjeljenost za striktnu provedbu Daytonskog sporazuma te potrebu "suzbijanja pokušaja" da se on preinači kako bi odgovarao interesima Europske unije i NATO-a što bi, po interpretaciji ruskog veleposlanstva, automatski bilo protivno interesima naroda Republike Srpske.


Navedeno je i kako je Dodik "s razumijevanjem" primio pojašnjenja Lavrova o razlozima napada Rusije na Ukrajinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!