Letica: Rusi igraju na kartu razjedinjavanja europskog jedinstva

20.01.2023.

08:54

Autor: T.D./Studio 4/HRT

Ante Letica

Ante Letica

Foto: HTV / HRT

Stručnjak za sigurnost Ante Letica gostovao je u emisiji HTV-a "Studio 4" i govorio o stanju u Ukrajini.

Sve smo bliže godini dana od početka otvorenog rata i invazije Rusije na Ukrajinu, a neke činjenice više se ne mogu zanemarivati niti gajiti lažni optimizam da će ovaj najveći ratni sukob nakon Drugog svjetskog rata u Europi uskoro završiti. Više nema dvojbi, u Ukrajini ratuje između ostalog NATO na čelu sa SAD-om protiv Rusije i iracionalnog Putinovog režima. 

Ante Letica je nagalasio kako je rat u Ukrajini surova agresija Rusije na suverenu i samostalnu zemlju Ukrajinu.

- Nažalost, situacija prijeti daljnjom eskalacijom i nema naznaka da bi se rat mogao stišati te da bi moglo doći do pregovora. Ruski odgovor će biti brutalan, slijedi eskalacija. Treba paziti da ne dođe do šireg sukoba i situacije koja bi izgledala kao Treći svjetski rat, rekao je.

Smatra kako Rusi igraju na kartu razjedinjavanja europskog jedinstva.

- Svaki mali ili veliki udarac im koristi da unesu nemir u politički prostor Europske unije i NATO-a kako bi oslabili podršku Ukrajini i ojačali buduću poziciju u eventualnim pregovorima, dodao je.

"Rusi znaju kakva je situacija u Hrvatskoj"

Istaknuo je da Rusi znaju kakva je situacija u Hrvatskoj u političkom prostoru pa je tako izjava Zorana Milanovića upotrebljena da se uvede razdor u politički prostor Hrvatske kako bi oslabili podršku Ukrajini.

Naglasio je kako se svi boje mogućnosti Trećeg svjetskog rata s obzirom na to da je sad već velik broj zemalja uključen u sukob.

- Više to nije Ukrajina i nekoliko partnerskih zemalja, nego je uključeno preko 50 zemalja na strani Ukrajine te Rusija sa svojim satelitima, dodao je.

Više pogledajte u videu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!