07:42 / 06.05.2018.

Autor: D.M./D.P./Hina

Libanon - prvi parlamentarni izbori u devet godina

Foto: Twitter, @EyesOnLebanon

Foto: Twitter, @EyesOnLebanon

Foto: - / -

Brzo formiranje nove vlade uvjerilo bi investitore u ekonomsku stabilnost Libanona nakon što su donatori prošlog mjeseca obećali 11 milijardi dolara povlaštenih kredita.
U Libanonu su održani prvi parlamentarni izbori nakon devet godina. Tri su puta odgođeni zbog političkih sukoba oko izbornih zakona i pitanja povezanih s ratom u susjednoj Siriji.

Zemlja skrbi za milijun i pol sirijskih izbjeglica. Libanon, izmučen vlastitim građanskim ratom do 1990., korupcijom i nezadovoljstvom ratnim i političkim profiterima, poprište je borbe za prevlast između Irana, Izraela i Saudijske Arabije. Osim toga, Libanon je podijeljen i unutarnjim sukobima sunita, šijita i kršćana. 

Očekuje se nova koalicijska vlada koja će uključivati većinu velikih stranaka, smatraju analitičari. Brzo formiranje nove vlade uvjerilo bi investitore u ekonomsku stabilnost Libanona nakon što su donatori prošlog mjeseca obećali 11 milijardi dolara povlaštenih kredita u zamjenu za fiskalnu i druge reforme.

HRT u Beirutu: Što Libanonci misle o ratu koji bjesni u Siriji

Libanonci s posebnim interesom prate uspjeh Pokreta za budućnost sunitskog premijera Sada al-Haririja, kao i šijitskog Hezbolaha koji podržava Iran te njegovih saveznika. Usprkos slučajevima nasilja i zastrašivanja povezanih s izborima u proteklim tjednima, u razdoblju uoči glasovanja nisu zabilježeni nikakvi veći incidenti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!