15:00 / 10.12.2020.

Autor: Hina

Libanonski premijer optužen vezano za eksploziju u bejrutskoj luci

Foto: REUTERS

Foto: REUTERS

Foto: - / REUTERS

Libanonske vlasti su izvijestile da je u istrazi uhićeno 25 osoba, među kojima su čelnici lučke i carinske uprave, ali zasad nisu donijele nikakvu odluku u vezi s tim.
Libanonski sudac zadužen za istragu o razornoj eksploziji koja se u kolovozu dogodila u bejrutskoj luci, optužio je premijera u ostavci Hasana Diaba i trojicu bivših ministara za nemar, rekao je u četvrtak sudski izvor za francusku novinsku agenciju AFP.

➡️ U eksploziji u Bejrutu najmanje 50 mrtvih, 3000 ranjenih
➡️ Bejrut: Više od 100 poginulih, proglašeno izvanredno stanje
➡️ Više od 60 nestalih nakon eksplozije u Bejrutu
➡️ Spasioci mjesec dana nakon eksplozije u Bejrutu traže preživjelog

Ovo su prvi visoki politički dužnosnici optuženi u okviru istrage o eksploziji 4. kolovoza u kojoj je poginulo više od 200, a ozlijeđeno 6500 ljudi te uništena luka i četvrti glavnoga grada. Sva su četvorica optužena za "nemar i za izazivanje nesreće sa smrtnom posljedicom", navodi isti izvor.

Diab je dao ostavku nekoliko dana nakon nesreće, pod pritiskom ulice, ali i dalje vodi tekuće poslove u očekivanju formiranja nove vlade. Eksploziju je prouzročio požar u skladištu u kojemu su se godinama bez zaštite čuvale tone amonijeva nitrata.

Hasan Diab je nekoliko sati nakon eksplozije osudio držanje takvog tereta na skladištu.

- Nedopustivo je da amonijev nitrat šest godina bude na skladištu bez zaštitnih mjera, rekao je.

Sudac Fadi Sawan je donio odluku pošto je istraga "potvrdila da su (optuženici) primili više pisanih izvješća u kojima se upozorava da se više ne smije otezati sa zbrinjavanjem amonijeva nitrata", dodao je sudski izvor.

- Oni nisu poduzeli potrebne mjere radi sprječavanja razorne eksplozije i goleme štete, dodao je.

Suoptuženici su trojica bivših ministara Ali Hasan Halil (financije), Ghazi Zaiter (javni radovi) i Jusef Fenianos (promet). Libanonske vlasti su izvijestile da je u istrazi uhićeno 25 osoba, među kojima su čelnici lučke i carinske uprave, ali zasad nisu donijele nikakvu odluku u vezi s tim.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!