Priveden liječnik optužen za širenje meningitisa

08.02.2023.

00:37

Autor: M.Š./Hina/HRT

Meningitis - ilustracija

Meningitis - ilustracija

Foto: Steph photographies / Shutterstock

Meksička policija privela je liječnika optuženog da je koristio zaražene lijekove koji su mogli izazvati misteriozno izbijanje meningitisa u saveznoj državi Durango, nakon što je bolest usmrtila najmanje 35 žena u posljednjih nekoliko mjeseci.

Još 79 osoba je hospitalizirano sa znakovima infekcije.

Policija je u utorak rano ujutro uhitila liječnika specijaliziranog za anesteziologiju pod optužbom za nezakonite radnje uključujući ponovnu upotrebu lijekova u privatnim bolnicama u kojima je radio.

Puno ime liječnika nije objavljeno.

Meningitis je obično povezan s bolnom upalom mozga i leđne moždine, često uzrokovanom virusom ili u nekim slučajevima bakterijama ili gljivičnom infekcijom.

Pogođeni pacijenti u Durangu vjerojatno su bili zaraženi gljivičnim meningitisom dok su bili podvrgnuti zahvatima u istim bolnicama u kojima je liječnik radio, prema izjavi državne tužiteljice Duranga Sonie Garze.

- Ovaj specijalist provodio je postupke bez ograničenja, rekala je Garza, dodajući da je donosio vlastite lijekove za pacijente, uključujući nedopuštene lijekove.

Garza je dodala da je pritvoreni liječnik bio jedini liječnik koji je provodio postupke u četiri bolnice u kojima su primijećene infekcije. Dodala je i kako je on na saslušanju pred tužiteljima negirao da je koristio vlastite lijekove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!