Lijes s tijelom kraljice Elizabete u utorak će biti prevezen u London

13.09.2022.

Zadnja izmjena 12:12

Autor: M.M./Hina/HRT

Lijes kraljice Elizabete stiže u London

Lijes kraljice Elizabete stiže u London

Foto: Clodagh Kilcoyne / Reuters

Lijes s tijelom kraljice Elizabete u utorak će biti prevezen u London nakon što je 24 sata bio u katedrali u Edinburghu, u kojoj su njezin sin kralj Charles III. i njegova dva brata i sestra održali tiho bdjenje.

Charlesu su se u ponedjeljak sestra Anne i braća Andrew i Edward pridružili na 10-minutnom bdjenju u katedrali svetog Egidija. Pognutih glava stajali su oko lijesa, dok su građani prolazili pokraj njih kako bi odali počast kraljici.

Dok su vojnici u kiltovima iznosili kovčeg čuo se samo tužni zvuk gajdi, a četvero kraljičine djece u mraku je napustilo bdjenje. Okupljena ožalošćena javnost ispratila ih je pljeskom u znak podrške.

Elizabeta je u utorak u dobi od 96 godina i nakon 70-godišnje vladavine umrla u dvorcu Balmoral u škotskim planinama.

Charles (73) kraljičinom je smrću automatski postao kralj Ujedinjenog Kraljevstva i 14 drugih zemalja među kojima su Australija, Kanada, Jamajka i Novi Zeland, te će prije sprovoda obići četiri dijela Ujedinjenog Kraljevstva.

Sjevernu Irsku posjetit će danas. U Belfastu će se sastati s političarima i vjerskim vođama, te će prije povratka u London prisustvovati misi u katedrali svete Ane. Njegova poruka bit će da podržava, poput svoje majke, mirovini proces u Sjevernoj Irskoj.

Na desetke tisuća ožalošćenih pripadnika javnosti od ranog jutra okupilo se u Škotskoj kako bi ispratili procesiju. U Londonu su na prostoru kraljevskog parka brojni ostavili cvijeće i poruke.

Kraljičin lijes navečer će biti prebačen u London i potom odvezen u Buckinghamsku palaču.

U srijedu će u sklopu velike vojne povorke biti odnesen u Westminster Hall, zgradu britanskog parlamenta, gdje će ostati do pogreba 19. rujna.

Pripadnici javnosti lijes će do jutra na dan sprovoda moći obići 24 sata dnevno.

Očekuje se milijun posjetitelja. Sigurnosne mjere u gradu su na najvišoj razini - 10.000 policajaca i 2.000 vojnika. Svi koji dolaze moraju biti spremni na gužve, zastoje i na česte sigurnosne kontrole, izvijestila je HRT-ova novinarska Jasna Paro u podnevnom Dnevniku.

video thumb

Drugo elizabetansko doba završava previranjem britanskog gospodarstva

Smrt kraljice Elizabete pogodila je Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) u trenutku rastuće inflacije, pada valute i krize životnih troškova nezabilježene desetljećima, piše CNN Business, koji ne očekuje značajniji utjecaj kraljičine smrti na britansku ekonomiju.

U znak poštovanja diljem UK-a zatvarale su se trgovine i sportski objekti, a sindikati su zaustavili najavljeni val akcija.

Sindikat radnika u komunikacijama otkazao je štrajk 115.000 poštanskih radnika Royal Maila. Prometni sindikati također su otkazali zastoje na željeznicama koji su bili planirani za ovaj tjedan i kraj rujna.

Glavni ekonomist privatne banke Berenberg Holger Schmieding rekao je kako očekuje da će ekonomski utjecaj kraljičine smrti biti minoran.

Ocijenio je da bi otkazivanje željezničkih štrajkova trebalo za sada djelomično neutralizirati učinak dana žalosti te da će tome vjerojatno pridonijeti i dodatni prihodi od turizma.

Nekoliko sati nakon što je novopečena britanska premijerka Liz Truss najavila planove ograničavanja računa za energente od listopada, umrla je britanska kraljica Elizabeta II.

Plan izvlačenja britanskog gospodarstva iz krize trebao bi olakšati život milijunima kućanstava i tisućama tvrtki koji se bore s rastućim cijenama, a mogao bi koštati čak 150 milijardi funti (172 milijarde dolara). Prema analitičarima iz banke Berenberg, veći dio plana financirao bi se zaduživanjem države, a ministar financija Kwasi Kwarteng trebao bi potvrditi konačnu cijenu plana do kraja rujna.

Plan bi, međutim, mogao biti ometen zbog priprema za kraljičin sprovod i krunidbu njezina nasljednika kralja Charlesa III., jer će na to biti usmjeren veliki dio vladine pozornosti, a obustavljen je i uobičajen rad parlamenta, piše CNN Business.

Analitičar investicijske tvrtke AJ Bell Danni Hewson smatra da će se donošenje proračuna za izvanredne situacije vjerojatno kasniti.

Ključno je i kako će Bank of England (BoE) odgovoriti na enormno povećanje državnog zaduživanja.

Ulagači su već nervozni zbog stanja britanskih državnih financija, a očekivalo se da će BoE već podići kamatne stope. No, u petak su iz Bank of England objavili da će odgoditi tu odluku za tjedan dana, zbog razdoblja nacionalne žalosti te da će se sastati 22. rujna.

Glasnogovornik premijerke Truss izjavio je da će ograničenje cijene energenata, unatoč razdoblju žalosti, biti na snazi kao što je i planirano, od 1. listopada.

Makro-strateg u Société Généraleu Kit Juckes ocjenjuje kako postoje velike šanse da će kralj Charles III. biti prvi britanski monarh koji će plaćati više od funte za dolar, ili više od funte za euro, ili pak oboje. Juckes smatra kako nije vjerojatno da će funta pasti ispod pariteta s američkim dolarom ove godine.

Novčanice s portretom kraljice i dalje su zakonsko sredstvo plaćanja, priopćili su iz Bank of England, a planove za tiskanje novih novčanica s portretom kralja Charlesa objavit će nakon što završi razdoblje žalosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!