Litva će na samitu NATO-a tražiti pomoć za zaštitu granice s Bjelorusijom

04.04.2023.

07:32

Autor: T.V./HRT/Hina

Litva će na samitu NATO-a tražiti pomoć za zaštitu granice s Bjelorusijom

Litva će na samitu NATO-a tražiti pomoć za zaštitu granice s Bjelorusijom

Foto: - / Shutterstock

Litavska vlada namjerava bolje zaštititi svoju granicu s Bjelorusijom tijekom samita NATO-a koji će se održati u Vilniusu u srpnju, uslijed zabrinutosti zbog neregularnih prelazaka granice.

Vilnius će pozvati svoju vojsku tijekom samita da pomogne u zaštiti granica, a nada se i dodatnoj podršci agencije za zaštitu granica EU-a Frontexa.

Samit bi se trebao održati 11. i 12. srpnja.

- Dodatna zaštita pomogla bi u sprječavanju mogućih provokacija i zaustavila bi moguće "povećane tokove migranata", rekla je u ponedjeljak litavska ministrica unutarnjih poslova Agne Bilotaite nakon posjeta bjeloruskoj granici s čelnikom Frontexa Hansom Leijtensom.

Raspravlja se i o potpori upravljanju granicama s Poljskom i Latvijom, istaknula je ministrica, dodavši da je tamo trenutno stacionirano 18 Frontexovih službenika.

Šef Frontexa Leijtens nije komentirao upit o mogućem povećanju broja raspoređenog osoblja Frontexa. Međutim, Frontex želi odgovoriti na zahtjev Litve najbolje što može, istaknuo je, prenose litavski mediji.

Granica Litve i Bjelorusije duga je gotovo 680 kilometara.

U ljeto i jesen 2021. zabilježen je ogromni porast broja ilegalnih migranata koji su pokušali ući iz Bjelorusije u Europsku uniju. Tada je Europska unija optužila bjeloruskog čelnika Aleksandra Lukašenka da je namjerno orkestrirao graničnu krizu dovodeći migrante iz ratom razorenih regija na vanjsku granicu EU-a.

Međutim, u posljednje vrijeme brojke su jako pale.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!