Litva pozvala na razgovor apostolskog nuncija zbog Papine izjave o Ruskom Carstvu

30.08.2023.

17:30

Autor: A.V./HRT/Hina

Papa Franjo

Papa Franjo

Foto: Remo Casilli / Reuters

Članica EU-a Litva, u kojoj živi većinsko katoličko stanovništvo, pozvala je na razgovor glavnoga vatikanskog diplomata u zemlji, nakon što je papa Franjo u govoru u petak poručio mladim Rusima da ne zaborave da su nasljednici "velikoga Ruskog Carstva".

Kao odgovor na Franjino video obraćanje uživo katoličkoj mladeži okupljenoj u Sankt Peterburgu u petak, litavsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je apostolskog nuncija "na razgovor" nakon što se nadbiskup vrati s odmora, rekao je u srijedu glasnogovornik ministarstva.

Vatikan je u utorak pojasnio kako papa Franjo u svome govoru nije namjeravao veličati ruski imperijalizam. U govoru je spomenuo ruskog cara Petra Velikog i caricu Katarinu II., podsjetivši da su oni proširili Rusko Carstvo.

Upravo je Katarina II. pripojila Ruskome Carstvu u 18. stoljeću dijelove Litve i Poljske. Dvije su se zemlje odvojile nakon Prvoga svjetskog rata.

Vatikan je pojasnio da je Franjina namjera bila "očuvati i promicati sve ono što je pozitivno u velikoj ruskoj kulturnoj i duhovnoj baštini".

Ukrajina, koja je nekoć i sama bila dio istog carstva, rekla je da su komentari "žalosni", a Kremlj ih je opisao kao "vrlo zadovoljavajuće".

Litva je zemlja u kojoj živi 2,8 milijuna stanovnika, a tri četvrtine ih se izjasnilo rimokatolicima. Litavci su oštri kritičari Rusije i konstantno podupiru Ukrajinu i u Europskoj uniji i u NATO-u.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!