21:07 / 05.02.2022.

Autor: HRT/Hina

Litva suspendirala korištenje covid potvrda

COVID putovnica

COVID putovnica

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Litva je suspendirala korištenje covid potvrda, iako zemlja stalno ima visoku stopu zaraze, piše u subotu dpa. Od subote neće biti potrebno pokazati covid potvrdu za ulazak u restorane, trgovine, kazališta, kina, muzeje i sl. Istovremeno, ukinuta je obveza zaposlenih u određenim zanimanjima - uključujući zdravstveni i obrazovni sektor - da se redovno testiraju.


Litavska je vlada donijela i druge nove mjere po kojima bi kupac u svakoj trgovini trebao imati za sebe 15 četvornih metara. U restoranima i na događanjima ostaju vrijediti druge mjere. Obvezne maske, socijalno distanciranje i dezinficiranje i dalje su propisani.

Ministarstvo zdravstva Litve navodi da su potvrde o cijepljenju ili preboljenju igrale važnu ulogu u suzbijanju pandemije. Međutim, širenjem zaraznije omikron varijante rizik od zaraze postoji za cijepljene i preboljele, što znači da je učinkovitost covid potvrda znatno smanjena, navodi vlada.

Vlada nije odbacila mogućnost ponovnog uvođenja covid potvrda ako će to zahtijevati situacija.

Litva je uvela covid potvrde u digitalnoj formi u svibnju 2021., a od tada je certifikat preuzelo više od 2 milijuna ljudi barem jednom.

U Litvi, kao i u brojnim drugim zemljama, porastao je broj zaraženih zbog omikrona.

U zemlji s gotovo 3 milijuna stanovnika zabilježeno je više od 740 tisuća slučajeva zaraze od početka pandemije te 7900 smrtnih slučajeva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!