Bjelorusija osudila odluku Litve o zatvaranju graničnih prijelaza

16.08.2023.

Zadnja izmjena 17:41

Autor: Hina/HRT

Zatvorili dva granična prijelaza s Bjelorusijom

Zatvorili dva granična prijelaza s Bjelorusijom

Foto: Ints Kalnins / Reuters

Litavska vlada u srijedu je odlučila zatvoriti dva od šest graničnih prijelaza s Bjelorusijom zbog "geopolitičkih okolnosti" nastalih pošto je Bjelorusija prihvatila pripadnike ruske plaćeničke skupine Wagner. Bjelorusija je osudila tu odluku.

Dva granična prijelaza, koja se nisu koristila za komercijalna vozila, bit će zatvorena od petka, objavila je Litva.


Susjedna Poljska zatvorila je ove godine sve osim jednog graničnog prijelaza prema Bjelorusiji zbog uhićenja novinara poljskog porijekla te izgona poljskih diplomata.


Poljsko-bjeloruski reporter Andrzej Poczobut osuđen je na osam godina zatvora zbog kritičkog izvještavanja o režimu u Minsku koji je naklonjen Moskvi.


Poljska je prošli tjedan objavila da planira rasporediti dodatnih 10.000 vojnika na granici s Bjelorusijom koji će se pridružiti već raspoređenim vojnicima.


U Poljskoj već dulje vrijeme raste zabrinutost zbog aktivnosti plaćeničke grupe Wagner u Bjelorusiji i sve većeg broja migranata iz kriznih područja koji preko susjedne zemlje žele neovlašteno ući u Europsku uniju.


Prošle godine Poljska je osigurala visokom ogradom 418 kilometara dugu granicu s Bjelorusijom, a u listopadu će istodobno s parlamentarnim izborima održati referendum o tome treba li je očuvati.

Bjelorusija osudila odluku Litve o zatvaranju graničnih prijelaza


Bjelorusija je u srijedu osudila odluku Litve o zatvaranju dvaju graničnih prijelaza što će još više izolirati Bjelorusiju, saveznicu Rusije koja je već pobudila strahovanje u susjedstvu jer je pristala primiti borce ruske plaćeničke skupine Wagner.

Bjeloruske pogranične straže osudile su na Telegramu "novu nekonstruktivnu i neprijateljsku mjeru" Litve.

- Litavske vlasti posežu za svakom mogućom izlikom kako bi spriječile promet ne samo roba nego i kretanje Litavca koji putuju u Bjelorusiju, navodi Minsk.

Takve odluke povećat će čekanja na granici "i usporiti carinske postupke, navode.

- Takvim odlukama Litva svjesno stvara umjetne zapreke na granici radi svojih političkih ambicija. dodaje se.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!