Liz Truss favoritkinja za novu britansku premijerku

02.09.2022.

07:48

Autor: V.K./HRT/Hina

Liz Truss

Liz Truss

Foto: John Sibley / REUTERS

Liz Truss favoritkinja je za nasljednika Borisa Johnsona na čelu vladajuće Konzervativne stranke i britanske vlade pošto je u utrci za Downing Street svojim političkim iskustvom pretekla suparnika Rishija Sunaka.

Sve ankete uoči petka, kad završava glasanje članova Konzervativne stranke govore u prilog Truss. Rezultati će biti objavljeni u ponedjeljak.

Upravo je Sunak izazvao to natjecanje podnijevši ostavku zbog niza vladinih skandala čime je potaknuo i druge ministre da ga slijede te naposljetku 'srušio' i samog Johnsona.

No premda ga se smatra boljim javnim govornikom, meta je kritika zbog fiskalne nepopustljivosti kad je riječ o borbi protiv gospodarske krize, a sputava ga i imidž bogatog tehnokrata.

Sunaka, koji bi, da ga se izabere, bio prvi britanski premijer koji nije bijelac, optužuje se i za izdaju jer je srušio s vlasti torijevskog junaka brexita Johnsona.

Truss s druge strane uporno odašilja izravnu i konzistentnu poruku, obećaje velika smanjenja poreza i kloni se kritizirati Johnsona.

Ona je bolja političarka, rekao je John Curtice, politolog sa Sveučilišta Strathclyde u Glasgowu.

Pitate li me u čemu je bit kampanje Liz Truss, odmah ću vam reći: 'smanjenje poreza, a ne milostinja'. Sasvim jasno, rekao je za AFP.

U tome nema ničega što bi išlo Sunaku u prilog.

Po Curtisevu mišljenju, Truss Torijevcima uspješno prenosi tradicionalnu konzervativnu poruku, a smatra da je Sunak ostavlja dojam da se slabije nosi s pritiskom.

Može se vidjeti da je ona dulje u ovoj igri, dodao je.

Političko putovanje

Truss (47) opisuje svoj uspon na vrh britanske politike kao putovanje. Kritičari kažu da je ambiciozna oportunistkinja.

Potječe iz ljevičarske obitelji i prvo se pridružila centrističkim liberalnim demokratima da bi potom prešla desnim konzervativcima.

Postala je zastupnica okruga Jugozapadnog Norfolka na istoku Engleske 2010., preživjevši prije toga otkriće izvanbračne afere koja ju je zamalo koštala nominacije.

Od 2012. bila je na nekoliko ministarskih i drugih dužnosti u obrazovanju, financijama i pravosuđu.

Godine 2016. vodila je kampanju za ostanak zemlje u Europskoj uniji, ali brzo 'okrenula kaput' i postala jedna od najvećih pobornica brexita nakon referenduma.

Kada je Britanija izišla iz EU-a, Johnson ju je zadužio za pregovore o novim sporazumima o slobodnoj trgovini, a prošle godine imenovao ju je ministricom vanjskih poslova.

U toj ulozi prihvatila se kontroverzne zadaće rješavanja poteškoća s Bruxellesom u trgovini sa Sjevernom Irskom poslije brexita.

Poput Johnsona, strogo govori o Rusiji i nedvosmisleno podržava Ukrajinu.

Zbog njezina stila odijevanja i nastupa pred fotografima, poput poziranja u tenku u Estoniji i fotografiranja u Moskvi s krznenim šeširom, uspoređuju je s ikonom Torijevaca Margaret Thatcher.

Njezin ponekad uštogljeni stil postao je bitno opušteniji, a pristaše joj nastoje ublažiti imidž otkrivajući da voli karaoke i druženja.

Izvan establišmenta?

Za stranku koja je zadnjih godina skrenula u prilično populističkom smjeru, ona se uspijeva prezentirati kao autentičnija i svakodnevnija od Rishija Sunaka, koji se doživljava dijelom globalne elite, rekao je Tim Bale s londonskog Sveučilišta Queen Mary.

Poput Borisa Johnsona, ona je sklona ideji da postoji neka elita kojoj se treba oduprijeti i predstavlja se kao osoba koja je izvan establišmenta, unatoč tome što je bila u vladi osam godina.

Sunak (42), unuk indijskih useljenika, odrastao je kao sin liječnika i ljekarnice u Southamptonu, na južnoj obali Engleske.

Pohađao je prestižni Winchester College i potom Oxford.

Truss, koja je pohađala državnu školu u Leedsu na sjeveru Engleske, također je studirala na Oxfordu. Oboje su studirali politiku, filozofiju i ekonomiju.

Sunak je upoznao suprugu Akshatu Murty, čiji je otac osnovao indijski tehnološki div Infosys, na američkom Stanfordu da bi se potom zaposlio u Goldman Sachsu i investicijskim fondovima.

Bio je zastupnik okruga Richmond na sjeveru Engleske od 2015. istaknuvši se ubrzo kao mogući budući premijer.

Postao je ministar financija početkom 2020., zasluživši ubrzo pohvale zbog predvođenja programa vladinih potpora građanima i poduzećima pogođenim pandemijom koronairusa.

No Sunak, po vlastitom priznanju pomalo osobenjak koji obožava Ratove zvijezda, suočio se prošle godine s padom popularnosti nakon što je otkriveno da mu supruga nije platila porez u zemlji.

Kritičari također tvrde da nema razumijevanja za obične ljude jer je jako bogat.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!