18:07 / 25.08.2020.

Autor: Stričević/Dnevnik/HRT

Ljuljaju se temelji američke demokracije

Republican National Convention/via REUTERS

Republican National Convention/via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Aktualni predsjednik, koji traži novi mandat, ponovio je da će glasovanje poštom biti namještaljka i nastavio slati signale da u slučaju poraza neće priznati rezultate izbora.
Govorom američkog predsjednika Donalda Trumpa u gradu Charlotteu u Sjevernoj Karolini otvorena je nacionalna konvencija Republikanske stranke na kojoj će Trump biti potvrđen za predsjedničkog kandidata republikanaca na izborima 3. studenoga. Na njima će mu se suprotstaviti demokrat Joe Biden. Konvencija je počela vrlo žestoko, Trumpovim optužbama da demokrati žele iskoristiti pandemiju za izbornu krađu.

Na dosad nezamisliv način ljuljaju se temelji američke demokracije. Zbog epidemije koronavirusa model glasovanja putem pošte bit će korišten u razmjerima kakve sustav ne poznaje. Aktualni predsjednik, koji traži novi mandat, ponovio je da će glasovanje poštom biti namještaljka i nastavio slati signale da u slučaju poraza neće priznati rezultate izbora.

- Ovo je nešto veliko. Riječ je o krađi milijuna glasova, bit će vrlo teško. Sada smo na sudovima po cijeloj zemlji i nadam se da imamo suce koji će odlučivati pošteno, jer ako bude tako, mi ćemo pobijediti. Jedini način na koji nam mogu uzeti pobjedu jest da namjeste izbore - poručio je Trump.

Nije spomenuo da i on sam redovito glasuje poštom, kao i njegova obitelj. Niz stručnjaka upozorio je da Trump nastavlja neodgovorno širiti lažne tvrdnje. Stopa prevara na američkim izborima, prema istraživanju Centra za pravosuđe Brennan, kreće se između 0,00004 i 0,0009 posto.

- Predsjednik Sjedinjenih Država ne bi smio promicati lažne vijesti o našoj demokraciji. To rade neprijatelji ove zemlje. Ne njezini vođe - poručuje Michael Waldman.

Održan tjedan dana nakon konvencije Demokrata, virtualni summit republikanca potvrdio je težak raskol u dvostranačkom sustavu SAD-a. Optužbe za stranu agenturu i zavjeru protiv vlastitih građana postale su redovita pojava. Niz govornika poručio je glasačima da su, ako ne glasuju za Trumpa, suočeni s apokalipsom:

- Vjernici su napadnuti. Ne dopušta vam se da idete u crkvu, ali masovni kaos na ulicama se dopušta. Ovo gotovo da su postali izbori između crkve, rada i odlaska u školu s jedne strane i bune, pljačke i vandalizma s druge - izjavio je Donald Trump Jr, sin Donalda Trumpa.

Uvode se u upotrebu radikalno oprečni pogledi na epidemiju, rasne nemire i pitanje tko je za njih odgovoran.

- Razoružat će vas, isprazniti zatvore, zatvoriti vas u vaše domove i pozvati članove latinoameričkih bandi da vam dođu biti prvi susjedi. Ako pozovete policiju, u gradovima u kojima su na vlasti demokrati ona neće doći - kaže Matt Gaetz, kongresnik iz Floride.

Demokratskog protukandidata Joea Bidena koji najavljuje kraj Trumpovim trgovinskim ratovima, prozivalo se favoritom Komunističke partije Kine. Izbori bi se trebali održati 3. studenog.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!