06:57 / 18.08.2021.

Autor: V.G./Hina/HRT

Lockdown na Novom Zelandu nakon jednog slučaja zaraze covidom-19

Novi Zeland

Novi Zeland

Foto: Praveen Menon / Reuters

Ulice Novog Zelanda u srijedu su bile većinom potpuno prazne, na dan kad je država po treći put ušla u opću karantenu uvedenu nakon otkrivanja samo jednog novog slučaja zaraze covidom-19. 

Premijerka Jacinda Ardern naredila je trodnevnu opću karantenu na razini države u utorak, nakon što je otkriven jedan slučaj zaraze koronavirusom u najvećem gradu Aucklandu.

Novi Zeland u tom trenutku nije imao zaraženih niti restrikcije na snazi.

Ardern je u srijedu potvrdila sumnje da se slučaj odnosi na delta soj, objavivši da je broj zaraženih u međuvremenu narastao na petero ljudi povezanih s istim pacijentom.

Uvijek smo imali svoj način žestokog i ranog odgovora jer je to puno bolje nego blagi i dug pristup koji rezultira produživanjima karantene, poručila je Ardern u snimci na Facebooku.

Novi Zeland bit će pod 'lockdownom' najmanje tri, a Auckland sedam dana.

Otočna država posljednji je slučaj covida-19 imala u veljači. Njezini građani od tada su živjeli bez restrikcija, no granice su većinom ostale zatvorene.

Novi Zeland je od početka pandemije imao oko 2,5 tisuća slučajeva zaraze, a umrlo je 26 ljudi. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!