Lokalni izbori u BiH - počelo prebrojavanje glasova

15.11.2020.

07:27

Autor: Ivica Đuzel/Ilko Barbarić/Dnevnik/IMS/P.F./HRT/Hina

default error photo
Oko 3,2 milijuna registriranih birača odlučivat će o načelnicima i novim članovima vijeća 120 općina, gradonačelnicima i gradskim vijećima 21 grada te o gradonačeniku i zastupnicima u skupštini distrikta Brčko.
Glasanje na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini završeno je u 19 sati i započelo je brojanje glasačkih listića kako bi prvi rezultati bili objavljeni kasnije tijekom večeri, potvrdio je predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP) Željko Bakalar.

➡️ Uoči lokalnih izbora u BiH
➡️ Lokalni izbori u BiH u vrijeme političke, socijalne i gospodarske krize 
➡️ U BiH gotovo 1300 zaraženih, 49 umrlih, među njima i bivši premijer 

- Većina biračkih mjesta je zatvorena u 19 sati kako je bilo i predviđeno, kazao je Bakalar pojašnjavajući kako će biti dopušten produžetak glasanja na manjem broju birališta čije je otvaranje u jutarnjim satima kasnilo odnosno gdje su birači bili u redovima i u 19 sati.

Prve cjelovitije informacije o izbornim rezultatima SIP planira objaviti oko ponoći a Bakalar je najavio kako će se temeljito istražiti tvrdnje o nepravilnostima tijekom glasanja na što su se žalile neke stranke čijim promatračima nije dopušten pristup biračkim mjestima. Najveći broj takvih primjedbi odnosi se na Doboj i Zvornik.

Za ovogodišnje lokalne izbore u BiH bila su angažirana i 222 posebna mobilna tima čija je zadaća bila posredovati pri glasanju osoba koje su u izolaciji ili su oboljele od Covida-19.

Iako je u cijeloj BiH više od 34 tisuće takvih osoba, SIP-u se za glasanje na ovaj način prijavilo njih tek nešto više od tri i pol tisuće.

Dario Jovanović, predsjednik koalicije nevladinih udruga "Pod lupom" koja je sa 2600 promatrača nadzirala regularnost izbora, kazao je kako je do kasnih popodnevnih sati zabilježeno nešto više od 120 spornih slučajeva.

Nešto više od 3,2 milijuna registriranih birača odlučivalo je o načelnicima i novim članovima vijeća 120 općina, gradonačelnicima i gradskim vijećima 21 grada te o gradonačeniku i zastupnicima u skupštini distrikta Brčko. Na izborima je sudjelovalo 129 političkih stranaka, 262 neovisna kandidata te cijeli niz šarolikih stranačkih koalicija.

Izbora nije bilo jedino uz Mostaru gdje su oni zbog kašnjenja pri usvajanju novih izbornih pravila za taj grad morali biti pomaknuti za 20. prosinca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!