Lokalni izbori u Engleskoj razočaravajući za konzervativce

05.05.2023.

10:57

Autor: V.K./HRT/Hina

Rishi Sunak

Rishi Sunak

Foto: Phil Noble / REUTERS

Prvi rezultati lokalnih izbora u Engleskoj u petak pokazuju poraz za vladajuće konzervativce u nekoliko njihovih uporišta, a što bi mogao biti pokazatelj da će izgubiti parlamentarne izbore 2024., ocjenjuju stručnjaci. 

Dan nakon glasanja za obnovu gradskih vijeća, prvi rezultati pokazali da gubitak 218 mjesta za konzervativce, dok su laburisti, vodeća oporbena stranka pridodali 118 mjesta, a Liberalni demokrati osvojili su 57, piše Reuters.

- Za konzervativne vijećnike koji naporno rade to je razočaranje, rekao je premijer Rishi Sunak za Sky News.

- Birači su nam poručili da se fokusiramo na njihove prioritete i da ih riješimo, rekao je Sunak novinarima i ponovio obećanja na nacionalnoj razini u pogledu gospodarstva, zdravstva ili borbe protiv ilegalne imigracije.

Britanski laburisti koji se nadaju da će na parlamentarnim izborima 2024. njihov šef Keir Starmer postati novi premijer, osvojili su lokalna vijeća u Plymouthu na jugu i Stoke-on-Trent u na sjeveru(nord), koji je bio "prijestolnica" brexita jer je 69 posto tamošnjih stanovnika glasalo za izlazak iz EU 2016.

Konzervativci su izgubili i lokalno vijeće u Hertsmereu sjeverozapadno od Londona odakle dolazi potpredsjednik vlade Oliver Dowden.

Dan uoči krunidbe kralja Karla III. konzervativci su izgubili i Royal Borough u Windsoru te Maidenhead gdje su pobijedili Liberalni demokrati (centar).

Stručnjak za ispitivanje javnog mnijenja John Curtice, politolog sa škotskog sveučilišta Strathclyde nedavno je naglasio da bi prednost veća od 10 posto za laburiste jasno predvidjela ishod parlamentarnih izbora 2024.

Prije dolaska na vlast 1997. i 2010., laburist Tony Blair i konzervativac David Cameron uspješno su pobijedili na loklanim izborima s dvoznamenkastom prednošću prije parlamentarnih izbora, ističe Curtice za BBC.

Na izborima u četvrtak novost je bila da su birači morali pokazati osobnu iskaznicu kako bi mogli glasati.

Ta promjena izazvala je kritike i ocjene da je riječ o mjeri kojom se nastojalo isključiti neke kategorije glasača, ponajprije mlade ljude jer u Velikoj Britaniji ne postoji obveza posjedovanja osobne iskaznice.

Udruga Electoral Reform Society, koja se protivila toj novoj obvezi, ustvrdila je u četvrtak da je uočila "brojne primjere" glasača koji nisu mogli ostvariti svoje biračko pravo.

Izborno povjerenstvo, međutim, odbacuje takve navode i tvrdi da je glasanje proteklo uobičajenim redom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!