23:10 / 19.05.2020.

Autor: T.V./Hina

London: EU nudi nekvalitetan trgovinski sporazum

Foto: liushuquan/Pixabay

Foto: liushuquan/Pixabay

Foto: - / -

Europska unija Britaniji nudi trgovinski sporazum "relativno niske kvailtete", ustvrdio je glavni britanski pregovarač David Frost u pismu Michelu Barnieru, pregovaraču EU-a.
Europska unija Britaniji  nudi trgovinski sporazum "relativno niske kvailtete", ustvrdio je u utorak glavni britanski pregovarač David Frost u pismu Michelu Barnieru, pregovaraču EU-a.

-
Sveukupno, u ovom trenutku pregovora, to što se nudi nije pošten odnos slobodne trgovine, nego trgovinski sporazum razmjerno niske kvalitete s EU-ovim nadzorom bez presedana naših zakona i institucija, napisao je Frost u pismu objavljenom na internetskim stranicama britanske vlade. Nadam se da će EU u narednim tjednima ponovno razmisliti o svojim prijedlozima kako bi omogućio brz i konstruktivan ishod pregovora, poručio je Frost, prenosi AFP.

Po njegovim riječima, EU, "umjesto da brzo pokušava sklopiti niz visokokvalitetnih sporazuma s bliskim gospodarskim partnerom, kao preduvjetom za dogovor insistira na dodatnim, neuravnoteženim i dosad neviđenim odredbama u čitavom nizu polja".

Pregovori o budućim trgovinskim odnosima Ujedinjenog Kraljevstva i EU-a trebaju se nastaviti 1. lipnja, a svako produljenje razdoblja predviđenog za dogovor, koji traje do kraja prosinca, mora se zatražiti prije 1. srpnja. Premijer Boris Johnson, međutim, kategorički isključuje mogućnost produiljenja pregovora koji bi trebali biti zaključeni do 31. prosinca, unatoč riziku da se sporazum ne postigne što bi moglo imati ozbiljne posljedice po britansko gospodarstvo.

Britanski ministar Gove ocijenio je utorak da "EU u osnovi želi da se pridržavamo pravila njihovog kluba, čak i ako mi više nismo članovi, oni žele imati isti pristup našim ribolovnim područjima kao sada, ograničavajući naš pristup njihovim tržištima".

Ujedinjena Kraljevina napustila je EU 31. siječnja, a prema ugovoru o razdruživanju, prijelazno razdoblje traje do kraja ove godine. Za vrijeme prijelaznog razdoblja dvije strane bi trebale postići dogovor o budućim odnosima a Ujedinjeno Kraljevstvo poštuje sva pravila EU-a kao da je članica, jedino što ne može sudjelovati u donošenju odluka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!