20:44 / 04.11.2021.

Autor: I.Z./HRT/Hina

London i Pariz bez dogovora o ribolovu

London i Pariz bez dogovora o ribolovu

London i Pariz bez dogovora o ribolovu

Foto: - / Pixabay

Između Londona i Pariza i dalje postoje velike razlike kad je riječ o ribolovu, ocijenio je danas francuski državni tajnik za europske poslove Clément Beaune nakon sastanka u Parizu s britanskim kolegom zaduženim za brexit, Davidom Frostom.


- Ovaj razgovor omogućio je nastavak dijaloga, ali još ima puno posla i razlike u stajalištima su velike, rekao je Beaune.

- Mi tražimo provedbu dogovora, to nisu novi zahtjevi kad je riječ o dogovorenom, rekao je na konferenciji za novinare putem telefona.

- Otvorene su i moguće sve opcije, rekao je, odgovarajući na pitanje o francuskim prijetnjama sankcijama, koje su trebale biti uvedene u ponedjeljak u ponoć, ali je vlada od toga odustala.

Beaune je ocijenio da je Frostov dolazak u Pariz "pozitivan znak".

- Dok god dijalog bude moguć... dat ćemo mu priliku, bez naivnosti, s europskim jedinstvom, uvijek u koordinaciji s našim partnerima, ali zahtijevajući rezultat koji ćemo procijeniti u sljedećim danima, dodao je.

U pitanju su dozvole za ribolov nakon brexita.

- Imamo problem s britanskom metodologijom izdavanja dozvola, zbog određenog broja kriterija koji su dodatni zahtjevi u odnosu na sklopljeni sporazum i koji su za nas velika poteškoća, objasnio je.

- "Dvije strane iznijele su svoja stajališta i ono što ih zabrinjava", rekao je glasnogovornik britanske vlade, dodajući da će se Frost sutra u Bruxellesu sastati s potpredsjednikom Europske komisije Marošem Šefčovičem, te da će se pregovori s Francuskom nastaviti početkom idućeg tjedna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!