15:56 / 14.06.2020.

Autor: I.D./HINA

London obilježava treću obljetnicu požara u Grenfell Toweru

Foto: REUTERS/Henry Nicholls

Foto: REUTERS/Henry Nicholls

Foto: - / REUTERS

Brojni govornici zatražili su pravdu za stradale u požaru koji je tijekom noći izbio u zgradi od 24 kata i domu za 120 socijalno ugroženih obitelji na zapadu Londona.
Lokalni stanovnici, aktivisti i političari obilježili su u nedjelju treću obljetnicu požara u londonskoj stambenoj zgradi Grenfell Toweru u kojem su poginule 72 osobe.

Udruga Humanost za Grenfell održala je online, multivjersku komemoraciju i šutnju u trajanju od 72 sekunde. Brojni govornici zatražili su pravdu za stradale u požaru koji je tijekom noći izbio u zgradi od 24 kata i domu za 120 socijalno ugroženih obitelji na zapadu Londona.

Aktivisti su optužili lokalnu i nacionalnu vlast da su dopustile ugradnju opasnih materijala u vanjsku fasadu zgrade koji su pridonijeli brzom širenju požara.

Istraga, koja još traje, preliminarno je u listopadu prošle godine upozorila na "značajne sistemske greške" londonskih vatrogasaca, uključujući manjkavu evakuaciju te loše zapovjedne i komunikacijske procedure. Šefovi vatrogasaca odbacili su te kritike.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!