London objavio mjere za pomoć u obnovi Ukrajine

04.07.2022.

06:59

Autor: V.G./Hina/HRT

Ukrajina

Ukrajina

Foto: Gleb Garanich / Reuters

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss iznijet će u ponedjeljak sveobuhvatan dugoročni plan pomoći u obnovi Ukrajine kada se jednom završi rat s Rusijom.

Na konferenciji o obnovi Ukrajine u Luganu, u Švicarskoj, Truss će izložiti britanske projekte za kratkoročnu potporu zemlji slanjem humanitarne pomoći, ali i dugoročne kako bi se ukrajinsko gospodarstvo oživilo uz pomoć britanskog znanja na financijskom i na ekonomskom polju, ističe njezino ministarstvo u priopćenju objavljenom u nedjelju.

London će napose pomoći u obnovi Kijeva i okolice, kao odgovor na zahtjev predsjednika Zelenskog, ističe Foreign office.

Velika Britanija usto planira 2023. organizirati konferenciju o obnovi Ukrajine i otvoriti ured u Londonu kako bi koordinirala taj posao.

- Oporavak Ukrajine nakon ruske agresije bit će znak moći koju demokracija ima nad autokracijom. To će pokazati Putinu da su njegovi pokušaji uništenja Ukrajine samo doveli do snažnije, razvijenije i jedinstvenije zemlje, rekla je čelnica britanske diplomacije uoči konferencije u Luganu.

- Vodili smo u pružanju pomoći Ukrajini tijekom rata i ubuduće ćemo biti na čelu kada je riječ o potpori planu ukrajinske vlade za obnovu i za razvoj, rekla je.

U srijedu je britanska vlada objavila da će izdvojiti 1,16 milijarda eura dodatne vojne pomoći Ukrajini kako bi odgovorila na rusku invaziju, koja će obuhvaćati sustave protuzračne obrane i bespilotne letjelice.

Ovim izdvajanjem se vrijednost britanske vojne pomoći Kijevu penje na 2,3 milijarde funta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!