11:12 / 28.01.2021.

Autor: T.V./Hina

London od AstraZenece traži sve cjepivo koje je naručio

London traži sve doze cjepiva koje je naručio

London traži sve doze cjepiva koje je naručio

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

London je poručio da mora dobiti sve doze cjepiva protiv COVID-a koje je naručio i platio nakon što je Europska unija zatražila od AstraZenece da preusmjeri doze iz Velike Britanije.

Europska unija, koja daleko zaostaje za SAD-om, Kinom i Britanijom u cijepljenju, od tvrtke traži da je iz tvornica na britanskom tlu opskrbi s više doza svog cjepiva, nakon što je AstraZeneca prošli tjedan izvijestila europski savez da će dostaviti 60 posto manje doza nego što je obećano za prvi kvartal 2021. godine.

AstraZeneca, čije je sjedište u Cambridgeu u Engleskoj, ponudila je Europskoj uniji da u veljači ipak dostavi veći broj doza svog cjepiva, nakon najave o usporavanju pošiljki zbog koje je EU tražio preusmjeravanje doza iz Velike Britanije.

- Mislim da moramo osigurati da se u UK isporuči cjepivo koje je naručeno i plaćeno, rekao je u četvrtak ministar u britanskoj vladi Michael Gove za BBC Radio. Naš prioritet mora biti da osiguramo da ljudi u našoj zemlji, koji su u osjetljivoj skupini predviđenoj za cijepljenje, dobiju ta cjepiva, istaknuo je Gove.

Na opetovani upit BBC-ja hoće li britanska vlada spriječiti AstraZenecu da preusmjeri doze iz Britanije u EU, Gove je odgovorio kako je ključna stvar da Britanija dobije svoje narudžbe kao što je planirano i na vrijeme. Rekao je da se isporuka, koja je planirana i plaćena, treba nastaviti te da neće biti prekida opskrbe.

- Međutim, mislim da je pravi pristup da s našim prijateljima u Europi potaknemo dijalog o suradnji kako bismo vidjeli kako možemo pomoći, poručio je.

Britanski premijer Boris Johnson izjavio je u srijedu da bi bila "velika šteta" da je Ujedinjeno Kraljevstvo ostalo u programu cjepiva EU-a.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!