London odobrio izručenje Juliana Assangea SAD-u

17.06.2022.

12:03

Autor: HRT/Hina/Reuters

Julian Assange

Julian Assange

Foto: Henry Nicholls / REUTERS

Britanska ministrica unutarnjih poslova Priti Patel u petak je odobrila izručenje utemeljitelja WikiLeaksa Juliana Assange Sjedinjenim Dražvama, gdje mu žele suditi po 18 točaka optužnice, uključujući kršenje zakona o špijunaži.

Organizacija WikiLeaks objavila je da današnja odluka o izručenju nije kraj pravne bitke i najavila žalbu na odluku koja je, kako smatra, "crni dan za medijske slobode".

- Ministrica unutarnjih poslova Priti Patel odobrila je zahtjev za izručenje urednika WikiLeaksa Juliana Assangea Sjedinjenim Državama gdje mu prijeti kazna od 175 godina zatvora. Ovo je crni dan za medijske slobode i za britansku demokraciju. Na odluku ćemo se žaliti, reagirao je WikiLeaks.

Nakon odluke iz ožujka da se Assangeu onemogući žalba na izručenje britanski sudac proslijedio je u travnju slučaj ministrici unutarnjih poslova Priti Patel koja je danas donijela odluku o izručenju. WikiLeaks je 2010. objavio tisuće američkih dokumenata s oznakom tajnosti.

Assange, koji je u zatvoru u jugoistočnom Londonu od 2019., a prije toga je sedam godina imao utočište u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu, odbacuje svaku krivnju. Assangeovi pristaše smatraju ga junakom borbe protiv establišmenta i tvrde da je njegov jedini grijeh što je javnosti jasno predočio kršenja ljudskih prava i običaja rata u Afganistanu i Iraku te ističu da je njegov progon politički motiviran napad na slobodu novinarstva i govora.

Assange se na odluku o izručenju može žaliti Visokom sudu u Londonu, a kao zadnja instancija postoji i Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva.

Ako Assangeova žalba bude odbijena, mora biti izručen u roku od 28 dana. 

Amnesty nazvao izručenje Assangea 'zastrašujućom porukom'

Glavna tajnica Amnesty Internationala Agnes Callamard izjavila je da je odluka o britanskom izručenju Juliana Assangea zastrašujuća poruka novinarima diljem svijeta.

Izručenje Juliana Assangea SAD-u dovest će ga u veliki rizik i poslati zastrašujuću poruku novinarima diljem svijeta. Ako se izručenje nastavi, Amnesty International je vrlo zabrinut da će se Assange suočiti s velikim rizikom produljenog zatvaranja u samici, što bi prekršilo zabranu mučenja ili drugog zlostavljanja.

Diplomatska uvjeravanja SAD-a da Assange neće biti zatvoren u samici ne mogu se uzeti ozbiljno zbog prethodne povijesti, ocijenila je ona.

- Pozivamo Veliku Britaniju da se suzdrži od izručivanja Juliana Assangea, SAD da odbaci optužbe i da se Assange oslobodi.

Organizacija WikiLeaks objavila je da današnja odluka o izručenju nije i konac pravne bitke i najavila je žalbu na odluku koja je "crni dan za medijske slobode".

- Ministrica unutarnjih poslova (Priti Patel) odobrila je zahtjev za izručenje urednika WikiLeaksa Juliana Assangea Sjedinjenim Državama gdje mu prijeti kazna od 175 godina zatvora. Crni dan za medijske slobode i za britansku demokraciju. Na odluku ćemo se žaliti, reagirao je WikiLeaks. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!