21:00 / 07.09.2020.

Autor: HRT/Hina

London odredio karantenu za sedam grčkih otoka

-

-

Foto: - / -

Putnici koji se vraćaju u Englesku sa sedam grčkih otoka moraju u karantenu, objavila je britanska vlada na temelju ciljanog pristupa u borbi protiv porasta broja oboljelih od koronavirusa.
Putnici koji se vraćaju u Englesku sa sedam grčkih otoka moraju u karantenu, objavila je britanska vlada na temelju ciljanog pristupa u borbi protiv porasta broja oboljelih od koronavirusa.

- Prvi puta imamo podatke i dovoljne kapacitete da možemo dodavati ili micati neke otoke s popisa zemalja za koje je određena karantena, neovisno o njihovom kontinentalnom teritoriju, izjavio je u parlamentu ministar prometa Grant Shapps.

Prvi teritoriji koji podliježu toj ciljanoj i regionalnoj mjeri su putnici koji će se u srijedu vratiti sa sedam grčkih otoka, među kojima su Mikonos, Santorini i Kreta, i morat će u karantenu. Otoci na koje se odnose nova pravila moraju imati regionalne čvrste i pouzdane podatke, kao i izravne letove prema Velikoj Britaniji ili preko zemalja izuzetih od obveze karantene, precizirao je ministar. 

Odluka je donesena nakon što je središnja vlada optužena za izazivanje zbrke jer nije za Englesku odredila jednaka pravila karantene kao i za Škotsku i Walles, koji su nedavno ponovo odredili obvezu karantene za putnike po povratku iz Portugala i Grčke, popularnih među britanskim turistima. 

- Taj novi ciljani pristup omogućit će stimuliranje turizma u Velikoj Britaniji i maksimalnu zaštitu javnog zdravlja i putnika, naglasio je Grant Shapps.

Velika Britanija je po broju umrlih, 41.500, najteže pogođena zemlja u Europi. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!