22:21 / 19.09.2020.

Autor: I.Z./Hina

London: Policija rastjerala prosvjed protivnika ograničenja zbog bolesti COVID-19

Foto: Henry Nicholls/REUTERS

Foto: Henry Nicholls/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Nakon porasta broja oboljelih dijelovi Škotske, Walesa i sjeverne Engleske su već uveli lokalna ograničenja.
Više od tisuću ljudi okupilo se u središtu Londona prosvjedujući protiv mjera ograničenja kretanja donesenih kako bi se usporilo širenje novog koronavirusa, prije nego je skup rastjerala policija uhitivši 32 ljudi.

Prosvjed je organiziran dok premijer Boris Johnson razmatra ponovno određivanje mjera ograničenja kretanja diljem Engleske.

Prosvjednici su nosili transparente na kojima je pisalo "COVID je podvala", "Moje tijelo, moj izbor" i "Ne obveznim maskama", a policiji su skandirali "Odaberi svoju stranu".

Policija je priopćila da je prosvjednicima naređeno da napuste Trg Trafalgar jer su na skupu sudionici i javnost izloženi opasnosti zaraze.

Prema zakonu donesenom u cilju usporavanja širenje zaraze, stanovnicima Engleske nisu dozvoljeni skupovi veći od šest osoba. Izuzeti su politički prosvjedi, ali samo ako organizatori poštuju smjernice za smanjenje rizika od širenja bolesti.

Organizatori ranijih prosvjeda protiv mjera ograničenja kretanja kažnjeni su kaznom od 10.000 funti.

Neki od prosvjednika danas su izrazili protivljenje obveznom cijepljenju i općenito nepovjerenje u vladu, medije i Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO).

Britanija je zabilježila najveći broj umrlih od bolesti COVID-19 u Europi (41.000).

Nakon porasta broja oboljelih dijelovi Škotske, Walesa i sjeverne Engleske su već uveli lokalna ograničenja, primjerice skraćivanje radnog vremena pubova i restorana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!