London: Sporno proširenje "čiste zone" na cijeli grad

29.08.2023.

12:32

Autor: Hina/HRT/R.S.

London

London

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Londonska shema za smanjenje emisija iz prometa nametanjem dnevnih naknada za vozila koja najviše zagađuju okoliš proširena je na cijelu britansku prijestolnicu, unatoč žestokom protivljenju onih koji kažu da će pogoršati krizu rasta životnih troškova.

Zona ultra niske emisije (ULEZ) uvedena je 2019. u malom dijelu središnjeg Londona i potom proširena 2021.

Sada će se dodatno proširiti na područja u kojima živi još pet milijuna ljudi, često sa slabijom mrežom javnog prijevoza.

Gradonačelnik Londona Sadiq Khan kaže da će proširenje smanjiti smrtnost od bolesti povezanih s onečišćenjem zraka i pomoći u suzbijanju klimatskih promjena.

No protivnici tvrde da je dnevna naknada od 12,50 funti za tisuće onih koji voze starija vozila koja više zagađuju okoliš nepravedna i da će uzrokovati ekonomsku štetu.

Spor u Londonu odražava izazove s kojima se suočavaju kreatori politika diljem svijeta u okviru napora da se uhvati u koštac s katastrofalnim porastom globalnih temperatura.

Poboljšanje energetske učinkovitosti zgrada i prometa


U Europi su potezi za poboljšanje energetske učinkovitosti zgrada i prometa povećali pritisak na političare, pri čemu je poljska vlada otišla toliko daleko da je tužila Bruxelles zbog klimatske politike.

Khan je u utorak za BBC rekao da je uvođenje proširene zone bilo teško, ali neophodno. Ranije je rekao da su najvećim razinama zagađenja izloženi oni koji žive u najsiromašnijim područjima.

- Proširenje ULEZ-a sastavni je dio naše politike za rješavanje problema onečišćenja zraka, za rješavanje klimatskih izvanrednih situacija, ali i za rješavanje pitanja socijalne nepravde, rekao je.

Khan kaže da je devet od deset automobila u Londonu već usklađeno s ULEZ-om, ali protivnici su osporili tu brojku.

Prosvjednici su iskalili svoj bijes na kamerama policijskih službenika ULEZ-a. Londonska metropolitanska policija zabilježila je 164 ukradene i 185 oštećenih kamera od 1. kolovoza.

Londonske službe za promet priopćile su da su pojačale sigurnost oko kamera. Planira se instalirati ukupno 2.750 kamera u vanjskom dijelu Londona, od kojih je 1.900 trenutno postavljeno.

Proširenje zone je potaknulo raspravu u Britaniji, koja cilja na nultu neto emisiju do 2050. godine, o tome kako provesti politiku zaštite okoliša bez otuđivanja glasača.

ULEZ je okrivljen za tijesan poraz laburista na međuizborima u Londonu prošlog mjeseca. 

Laburisti inače imaju veliku prednost u anketama nad vladajućim konzervativcima uoči nacionalnih izbora koji se očekuju sljedeće godine

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!