"Londonski most je srušen", evo kakav je protokol nakon kraljičine smrti

09.09.2022.

Zadnja izmjena 12:35

Autor: HRT/Hina

Buckinghamska palača dan nakon smrti kraljice Elizabete II.

Buckinghamska palača dan nakon smrti kraljice Elizabete II.

Foto: Toby Melville / Reuters

Nakon smrti kraljice Elizabete II. monarhija ima razrađen plan kako bi trebali izgledati dani do njezina sprovoda u Westminsterskoj opatiji u Londonu. Što slijedi nakon smrti kraljice pomno je pripremano godinama, kao plan "Londonski most je srušen". Tomu je dodana operacija "Jednorog", u slučaju da kraljica umre u Škotskoj, što se i dogodilo.

Petak, 9. rujna 

U London se vraćaju kralj Charles III. i Camilla nakon što su noć proveli u Balmoralu. Charles III. sastaje se s premijerkom Liz Truss. U 19 sati očekuje se objava ranijeg obraćanja novog čekuje se obraćanje novog kralja Charlesa III. putem televizije. U katedrali sv. Pavla u Londonu održat će se vjerski obred s premijerkom i članovima vlade.

Zastave su na pola koplja, a topovi će ispucati 96 počasnih plotuna za svaku godinu kraljičina života, u londonskom Hyde Parku u 14 sati po srednjoeuropskom vremenu. Prije toga, u 13 sati zvonit će crkvena zvona širom zemlje, a istovremeno će u parlamentu biti odana počast kraljici, uz nazočnost premijerke.

Razdoblje nacionalne žalosti do završetka pogreba

Britanska vlada službeno je proglasila u petak početak razdoblja nacionalne žalosti za kraljicom Elizabetom II. uz "smjernice za nacionalnu žalost". U dokumentu s uputama o vijorenju zastava, informacijama o putovanjima i drugim poslovnim i javnim uslugama, navodi se da će se žalovanje nastaviti do završetka dana državnog sprovoda.

Buckinghamska palača ranije je objavila da će razdoblje žalovanja britanske kraljevske obitelji za kraljicom Elizabetom II. trajati od sada do sedmog dana nakon pogreba, a zastave na kraljevskim rezidencijama ostat će na pola koplja do jutra nakon završetka razdoblja žalovanja. Sve će rezidencije biti zatvorene a cvijeće će se moći ostavljati ispred njih.

Palača zasad nije navela kada će kraljica biti pokopana, ali pogreb će se vjerojatno održati 11 dana nakon njezine smrti.

Iz Londona se javila Jasna Paro.

Subota, 10. rujna


Tijekom jutra službeno se Charles III. proglašava kraljem, parlament polaže prisegu i izražava sućut, a novi kralj poslijepodne prima predsjednicu vlade i glavne ministre.

Nedjelja, 11. rujna

Lijes s tijelom kraljice dolazi u palaču Holyroodhouse, službenu rezidenciju monarha u Škotskoj. Uprave Škotske, Walesa i Sjeverne Irske proglašavaju dolazak novog monarha.

Ponedjeljak, 12. rujna

Sastaju se dva doma parlamenta u Londonu kako bi odala počast kraljici, a novi kralj odlazi iz Londona u Škotsku, Wales i Sjevernu Irsku.

Utorak, 13. rujna

Lijes s tijelom kraljice prevozi se avionom u London, a zatim u Buckinghamsku palaču.

Srijeda, 14. rujna

Procesija središtem Londona kako bi se lijes premjestio iz Buckinghamske palače u Westminster. Lijes će biti četiri ili pet dana u Westminster Hallu kako bi ljudi, 23 sata dnevno, mogli odavati počast. Očekuje se da će ih doći stotine tisuća. Kraljevska obitelj također bi trebala doći odati počast Elizabeti II.

Ponedjeljak, 19. rujna

To je vjerojatni datum državnog pogreba u Westminsterskoj opatiji u Londonu, kada se očekuju i državnici iz cijelog svijeta. Nakon obreda kraljica će biti privatno pokopana u kapelici kralja Georgea VI. u dvorcu Windsor. Lijes njezina supruga princa Filipa, koji je preminuo prošle godine, bit će onamo premješten kako bi bio uz nju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!