08:13 / 27.01.2022.

Autor: Hina/AFP/A.P.C.

Los Angeles uvodi zabranu bušenja nafte u gradu

Naftna bušotina u Los Angelesu

Naftna bušotina u Los Angelesu

Foto: - / Shutterstock

Los Angeles planira zabraniti bušenje nafte u gradu, a gradski vijećnici u srijedu su izglasali zabranu izgradnje novih bušotina i prestanak rada postojećih. Također, naručili su studiju o tome kako postupno ukinuti postojeće bušotine.

Hollywood, palme i sunčano nebo možda jesu popularna slika drugog po veličini američkog grada, no ta je metropola i najveće urbano naftno polje u zemlji. Tisuće aktivnih bušotina nalaze se u gusto naseljenim četvrtima, uz škole, kuće, parkove, trgovačke centre ili groblja. Iako su visoke naftne pumpe dio krajolika, stanovnici i aktivisti za zaštitu okoliša dugo su vodili kampanju za njihovo uklanjanje, govoreći da predstavljaju zdravstveni rizik. 


- Bušenje nafte u Los Angelesu možda je imalo smisla početkom 20. stoljeća, ali sigurno nema puno smisla sada kada smo postali megalopolis na početku 21. stoljeća, rekao je Paul Krekorian, predsjednik gradskog proračunskog odbora.


Prema podacima Odjela za urbanizam, u Los Angelesu postoji 26 naftnih i plinskih polja i više od 5000 bušotina. 


-Pogoni za naftu i plin postoje u gotovo svakom dijelu od 1300 četvornih kilometara grada, istaknuo je prošle godine Vincent Bertoni, ravnatelj Odjela.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!