Lugano: Potpora obnovi Ukrajine, potrebno provesti unutarnje reforme

05.07.2022.

13:17

Autor: T.V./HRT/Hina

Konferencija o obnovi Ukrajine nakon rata s Rusijom okončana je potpisivanjem Deklaracije

Konferencija o obnovi Ukrajine nakon rata s Rusijom okončana je potpisivanjem Deklaracije

Foto: Arnd Wiegmann / REUTERS

Međunarodna dvodnevna konferencija u Švicarskoj o obnovi Ukrajine nakon rata s Rusijom okončana je u utorak potpisivanjem Deklaracije iz Lugana koja sadrži niz načela kojima će se voditi proces obnove i oporavka.

Potpisnici Deklaracije, predstavnici iz više od 40 zemalja i međunarodnih organizacija, uključujući Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) i Europsku investicijsku banku (EIB) obvezali su se na političku, financijsku i tehničku pomoć Ukrajini koja tvrdi da bi obnova zemlje mogla koštati do 750 milijardi američkih dolara.

Potpisnici su također osudili rusku vojnu agresiju i pozvali Moskvu da povuče trupe iz Ukrajine.

Načela koja se navode u Deklaraciji su unutarnje reforme, a EU posebice navodi da Kijev mora ostvariti napredak na području vladavine prava, zauzdavanja oligarha, borbe protiv korupcije i osiguravanja temeljnih prava te transparentnost, odgovornost i poštivanje zakona.

Traže i jednakost spolova, uključivost i održivost.

- Učinkovo i transparentno upravljanje i učinkovita i žustra koordinacija između donatora i vlade su ključni za oporavak, rekao je Alfred Kammer, direktor europskog ogranka MMF-a.

On tvrdi da će provedba reformi, kako bi se osnažile institucije i javne politike, pridonijeti preobrazbi gospodarstva i potaknuti rast i životni standard Ukrajinaca.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!