Lukašenko: Bjelorusija je u stanju pojačane terorističke pripravnosti

14.10.2022.

13:21

Autor: M.M./Hina/HRT

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko

Foto: Didor Sadulloev / Reuters

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko u petak je rekao da je svoju zemlju stavio u stanje pojačane terorističke pripravnosti zbog napetosti na njezinim granicama.

Svoj je potez povezao s objavom od ponedjeljka kada je bjeloruskim trupama naredio da se razmjeste zajedno s ruskim vojnim snagama blizu južne granice Bjelorusije s Ukrajinom.

- S obzirom na eskalaciju napetosti, uveden je režim pojačane terorističke opasnosti, rekao je Lukašenko u intervjuu za rusku televiziju. Stoga smo počeli proceduru sa snagama rusko-bjeloruske Unije, čiji temelj, kako sam već rekao, čini bjeloruska vojska, koja će biti dopunjena jedinicama iz Ruske Federacije. Sve teče prema planu.

S obzirom na savez s Moskvom i na to da je stiješnjena između Rusije, Ukrajine i triju zemalja članica NATO-a, Bjelorusija je Rusiji dopustila uporabu vlastita teritorija kao odskočnu dasku za rusku invaziju na Ukrajinu 24. veljače.

Zbog najnovijih razmještaja bjeloruskih trupa, Kijev i zapadne zemlje strahuju da bi Lukašenko mogao angažirati i vlastite vojne snage kako bi pomogao posrnulim ruskim vojnicima.

Politički analitičari ne vjeruju u takvu opciju, no smatraju da Lukašenko možda neće biti u poziciji odbiti takav zahtjev, dođe li od ruskoga predsjednika Vladimira Putina.

Bjelorusija ovisi o Rusiji politički i ekonomski, a Putinova potpora pomogla je Lukašenku da preživi masovne prodemokratske prosvjede 2020. Lukašenko ih je tada spriječio i ugušio, a sve vodeće oporbene Bjeloruse zatvorio je ili su bili prisiljeni pobjeći u inozemstvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!