18:27 / 22.02.2021.

Autor: Hina/HRT

Lukašenko i Putin razgovarali pa otišli na skijanje

Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko

Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko

Foto: via REUTERS / Reuters

Bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko, koji se šest mjeseci suočava s prosvjedima protiv svoje vladavine, susreo se s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i istaknuo bliske odnose dviju država.


- Ne prođe nijedan dan da kolege ne razgovaraju i rješavaju određene probleme, rekao je Putin na sastanku u Sočiju.

Dvojica predsjednika otišla su zatim na skijanje.

Na temelju onoga što je prenosila televizija, tema razgovora nisu bili prosvjedi u Bjelorusiji. Analitičari su očekivali da će Putin otvoriti pitanje suđenja poznatom oporbenjaku Viktoru Babarikovu, koji je bio čelnik Gazprombanke u Bjelorusiji.

Lukašenko i Putin posljednji su se put sreli u rujnu prošle godine, mjesec dana nakon predsjedničkih izbora u Bjelorusiji koje mnogi smatraju namještenima i nakon kojih su izbili masovni prosvjedi, koji još traju.

Putin je tada Lukašenku dao milijarde dolara zajmova, a čelnik Kremlja sada smatra da je suradnja dvaju gospodarstava važnija od "izravne financijske pomoći" Moskve.

Rusija je pritisnula Lukašenka, kojega EU više ne priznaje kao predsjednika, da izmijeni ustav zemlje.

Gospodarstvo Bjelorusije umnogome ovisi o Rusiji, koja mu osigurava naftu i plin. Financijski slaboga susjeda Moskva doživljava kao tampon-zonu prema NATO-u.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!