Lukašenko kaže da je on uvjerio Putina da ne likvidira Prigožina

28.06.2023.

13:33

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Aleksandar Lukašenko u obraćanju svojim generalima

Aleksandar Lukašenko u obraćanju svojim generalima

Foto: PRESIDENT OF BELARUS PRESS SERVICE / Reuters

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je da je on uvjerio ruskog predsjednika Vladimira Putina da "ne likvidira" šefa plaćenika Jevgenija Prigožina, reagirajući na događaje koje je Kremlj nazvao pobunom, a Rusiju su gotovo gurnuli u građanski rat.

Vladimir Putin je isprva kazao da će ugušiti pobunu, usporedivši je s ratnim previranjima koja su bila uvod u revoluciju 1917., a potom i s građanskim ratom, ali nekoliko sati kasnije postignut je dogovor sukladno kojemu se Prigožinu i nekim njegovim borcima omogućilo da otiđu u Bjelorusiju.

Jevgenij Prigožin je iz Rusije u Bjelorusiju doletio u utorak.

Dok je opisivao svoj subotnji razgovor s Putinom, Aleksandar Lukašenko je upotrijebio izraz koji se koristi u ruskome kriminalnom slengu, a znači ubiti nekoga.

- Shvatio sam i sljedeće: donesena je brutalna odluka (a to se moglo zaključiti po Putinovu tonu) da se pobunjenici likvidiraju, rekao je Lukašenko u utorak na sastanku dužnosnika svoje vojske i novinara, a prenose bjeloruski državni mediji.

- Putinu sam savjetovao da ne žuri. 'Hajde', rekao sam mu, 'ajmo porazgovarati s Prigožinom i s njegovim zapovjednicima.' Na to mi je on odgovorio: 'Slušaj, Saša, to je beskorisno. On čak ni slušalicu ne diže, ne želi ni s kim razgovarati'.

Kremlj bez komentara


Putin je 1999. upotrijebio isti ruski glagol kada je govorio o čečenskim militantima.

Kremlj nije odmah komentirao Lukašenkove izjave, koje daju rijedak uvid u razgovore unutar Kremlja.

Lukašenko, blizak Putinov saveznik i dugogodišnji poznanik Jevgenija Prigožina, rekao je i da je ruskome predsjedniku savjetovao da razmisli "malo dalje od vlastita nosa" jer bi Prigožinova likvidacija mogla rezultirati pobunom njegovih boraca.

Bjeloruski je čelnik rekao i da bi njegova vlastita vojska mogla imati koristi od iskustva Wagnerovaca koji se, u skladu s dogovorom s Kremljem sada mogu slobodno kretati po Bjelorusiji.

- Ovo je najobučenija postrojba u vojsci, prenijela je državna agencija BelTA Lukašenkove riječi.

- Tko će se tomu usprotiviti, zapitao se.

- I moja vojska to shvaća jer mi u Bjelorusiji nemamo takve ljude, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!