Lukašenko pozvao na jačanje vojnog saveza predvođenog Rusijom

18:44 / 16.05.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

Alexander Lukashenko

Alexander Lukashenko

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko je, zbog vjerojatnog pridruživanja Švedske i Finske NATO-u, pozvao na jačanje Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (CSTO), vojnog saveza predvođenog Rusijom koji je nastao kao protuteža NATO-u.

- CSTO mora konsolidirati svoj status u međunarodnom sustavu kontrole i podjele vlasti, kazao je Lukašenko u ponedjeljak na sastanku te organizacije u Moskvi, prenosi bjeloruska novinska agencija Belta.

Rusija se ne može sama boriti protiv proširenja NATO-a, dodao je.

Lukašenko, koji se često naziva "zadnjim europskim diktatorom, opravdavao je rusku invaziju na Ukrajinu gomilanjem snaga NATO-a u istočnoj Europi.

Uz Rusiju i Ukrajinu, u CSTO-u su bivše sovjetske republike Armenija, Kazahstan, Kirgistan i Tadžikistan, ali ni jedna od članica nije poslala svoje vojnike u pomoć Rusiji.

No, pošto je invazija počela i s bjeloruskog teritorija, zapad je uz Moskvu sankcionirao i Minsk. U nedjelju je bjeloruska vlada objavila da je država zbog uvedenih sankcija izgubila između 16 i 18 milijardi dolara.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!