19:47 / 03.09.2020.

Autor: P.F./Hina

Lukašenko smijenio šefa službi sigurnosti

Foto:  SPUTNIK/Reuters

Foto: SPUTNIK/Reuters

Foto: - / REUTERS

To je objavljeno za posjeta Minsku ruskog premijera Mihaila Mišustina, najvišeg ruskog dužnosnika koji je posjetio Bjelorusiju od početka političke krize u toj bivšoj sovjetskoj republici.
Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko smijenio je svog šefa službi sigurnosti (KGB) na dan kada je u Minsku primio ruskog premijera Mihaila Mišustina ističući svoje razumijevanje s Moskvom.

Lukašenko, na vlasti u Bjelorusiji od 1994. je također zamijenio tajnika bjeloruskog Vijeća sigurnosti i šefa Odbora državne kontrole, prema priopćenju bjeloruskog predsjedništva. 

To je objavljeno tijekom posjeta Minsku ruskog premijera Mihaila Mišustina, najvišeg ruskog dužnosnika koji je posjetio Bjelorusiju od početka političke krize u toj bivšoj sovjetskoj republici, izazvane do sada neviđenim osporavanjem rezultata predsjedničkih izbora 9. kolovoza. 

Više desetaka tisuća Bjelorusa je u nedjelju, trećeg vikenda zaredom, prosvjedovalo protiv reizbora Aleksandra Lukašenka, koji je po oporbi rezultat prijevare na izborima. 

Predsjednik koji odbija razgovarati s onima koji ga kritiziraju, ima podršku Moskve, svog glavnog saveznika i gospodarskog partnera, bez obzira na jake napetosti između dviju zemalja posljednjih godina.

Kremlj traži dublju gospodarsku i političku integraciju s Bjelorusijom, čemu se do sada Lukašenko protivio, optužujući Rusiju da želi potčiniti njegovu zemlju.
No u četvrtak je očito ublažio svoje stajalište i ustvrdio da su Moskva i Minsk naučile lekciju iz bjeloruskih prosvjeda. 

- Mi smo dvije bratske republike, Rusija i Bjelorusija, i dogovorili smo se u vezi pitanja koja su ranije ostajala otvorena, zadovoljno je rekao Lukašenko tijekom susreta s Mišustinom.

Lukašenko će sljedeći tjedan otići u Moskvu na razgovor s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Mišustin je izvijestio o naprecima u bilateralnim odnosima, posebice glede  budućnosti rusko-bjeloruske unije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!