Lukašenko stigao u Moskvu na razgovore s Putinom o ruskoj vojnoj prisutnosti

18.02.2022.

10:49

Autor: Hina/HRT

Putin i Lukašenko

Putin i Lukašenko

Foto: Sputnik/Mikhail Metzel/Shamil Zhumatov / REUTERS

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko doputovao je u petak u Moskvu na razgovore s ruskim kolegom Vladimirom Putinom koji bi mogli odrediti koliko će trajati ruska vojna prisutnost u toj bivšoj sovjetskoj republici koja na sjeveru graniči s Ukrajinom.

Ruske vojne vježbe u Bjelorusije trebaju trajati do nedjelje, a produbile su strahovanje Zapada da Moskva priprema napad na Ukrajinu koja graniči s objema zemljama.

Rusija odbacuje da planira invaziju te i Minsk i Moskva tvrde da će se ruske postrojbe, raspoređene u dosad najvećem broju u Bjelorusiji od Hladnog rata, povući kada završe manevre.

Međutim, iz Lukašenkovih poruka naslućuje se da bi ruski vojnici zapravo mogli ostati dulje.

- Kakvu god odluku donijeli sutra, tako će biti, rekao je Lukašenko, prenijela je agencija BelTa u četvrtak. 

- Ako odlučimo povući ćemo ih u roku od 24 sata. Ako odlučimo mjesec dana, onda će ostati mjesec dana. Oružane snage ostat će koliko bude potrebno, rekao je bjeloruski predsjednik.

Dodao je da su Moskva i Minsk odlučili ostaviti streljivo u Bjelorusiji i da bi Minsk mogao vojnu opremu kupiti od Rusije ili bi to bio jednostavno ruski dar.

Vojne vježbe pokazuju da je Moskva stegla Minsk u sve jači zagrljaj.

Autoritarni politički vođa Lukašenko, koji željeznom rukom vlada Bjelorusijom od 1994., godinama se odupirao ideji da na svom teritoriju dopusti stalnu rusku vojnu bazu predstavljajući se kao političar koji ne zauzima stranu ni Istoka i Zapada.

Međutim, otkako mu je Putin pružio političku i gospodarsku pomoć kako bi ugušio protudemokratske prosvjede u 2020., koje je predvodila bjeloruska oporba, Lukašenko se više ne trudi održavati privid autonomije.

Franak Viačorka, savjetnik bjeloruske oporbene čelnice Svjatlane Tihanovske, opisao je Lukašenka kao moskovskog vazala.

"Vidimo kako Lukašenko predaje bjeloruski suverenitet", napisao je Viačorka na Facebooku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!