Lukašenko želi da svi Bjelorusi znaju rukovati oružjem

21.02.2023.

07:32

Autor: Hina/HRT/A.S.

Aleksandar Lukašenko

Aleksandar Lukašenko

Foto: BELTA / Reuters

Na sastanku Vijeća nacionalne sigurnosti predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko je naredio formiranje dobrovoljne teritorijalne obrane.Situacija trenutačno nije laka i vremena su takva da bi bilo primjereno da svaki čovjek bude sposoban rukovati oružjem, rekao je Lukašenko na sastanku Vijeća sigurnosti i time objasnio naredbu o formiranju dobrovoljne teritorijalne obrane.

Po pitanju rata koji traje u bjeloruskoj blizini Lukašenko je ponovio od ranije rečene riječi.

- Bjeloruska vojska će se boriti jedino ako naša zemlja bude napadnuta. U slučaju čina agresije na nas odgovor će biti brz, primjeren i oštar. U međuvremenu želim i tražim da svaki čovjek zna barem zaštiti svoj dom i svoju obitelj, a u konačnici i našu zemlju, kazao je Lukašenko.

Ministar obrane Viktor Hrenin je dodao kako bi spomenuta teritorijalna dobrovoljna obrana trebala brojati između 100.000 i 150.000 dobrovoljaca, a i više ako bude potrebno. U Bjelorusiji je trenutačno oko 50.000 profesionalnih vojnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!