Lula položio prisegu za novog predsjednika Brazila

01.01.2023.

23:39

Autor: HRT/Hina/Reuters

Luiz Inacio Lula da Silva

Luiz Inacio Lula da Silva

Foto: Ricardo Moraes / REUTERS

Luiz Inácio Lula da Silva prisegnuo je za treći predsjednički mandat u nazočnosti desetak šefova država, obećavši nadu i obnovu narodu. Demokracija je bila velik pobjednik ovih izbora, rekao je Lula u inauguracijskom govoru.

Prije svečane prisege, Lula se provezao glavnim gradom Brazilijom u otvorenom Rolls Royceu sa suprugom Janjom i novim potpredsjednikom Geraldom Alckminom i njegovom suprugom. Nakon prisege organiziran je velik glazbeni festival s više od 40 umjetnika.

Lula je vladao Brazilom od 2003. do 2010. u vrijeme kada je brazilska vlada profitirala na 'boomu' sirovina što joj je omogućilo da milijune ljudi izvuče iz siromaštva velikim socijalnim programima. No korupcija je bila jako raširena i sam Lula je bio osuđen na kaznu zatvora zbog korupcije i pranja novca premda mu je kazna kasnije poništena.

Lula je pobijedio krajnje desničarskog predsjednika Jaira Bolsonara na izborima u listopadu. Najavio je planove za jačanje zaštite okoliša i klime te mjere za borbu protiv gladi koja se ponovno pojavila zbog gospodarske krize i inflacije.

No 77-godišnjeg predsjednika očekuju veliki izazovi, a glavni je jako polarizirana politička scena budući da Bolsonarovi saveznici kontroliraju oba doma Kongresa.

Bolsonaro nije čestitao Luli na pobjedi, a u petak je objavljeno da je otišao iz zemlje u SAD i izbjegao primopredaju vlasti. Tako on nije stavio predsjednički šal Luli oko vrata kao što nalaže demokratska tradicija.

Bolsonarovi pristaše već dva mjeseca prosvjeduju i tvrde da su izbori pokradeni te pozivaju na vojni udar kako bi se spriječio povratak Lule na čelo države. Stoga je ceremonija u nedjelju održana pod strogim mjerama sigurnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!