Lula potpisao dekret o produljenju poreznog izuzeća na goriva

02.01.2023.

07:12

Autor: V.K./HRT/Hina

Luiz Inacio Lula da Silva

Luiz Inacio Lula da Silva

Foto: Adriano Machado / REUTERS

Novi brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva potpisao je u nedjelju dekret kojim se na 60 dana produljuje porezno izuzeće na goriva, mjera koju je donio njegov prethodnik kako bi se ublažila njihova cijena.

To je jedna od prvih odluka Lule nekoliko sati nakon što je prisegnuo za treći predsjednički mandat i naslijedio desničara Jaira Bolsonara.

Porezno izuzeće na gorivo predstavlja gubitak prihoda od 52,9 milijardi reala godišnje, a ministar gospodarstva Fernando Haddad rekao je ranije da se to izuzeće neće produljiti čime je stvorio podjelu u novom kabinetu s 37 ministara.

Senator Jean Paul Prates, koji bi trebao biti imenovan izvršnim direktorom državne naftne kompanije Petrobras, rekao je novinarima ranije u nedjelju da će produljenje izuzeća trajati 60 dana. Prates je naveo da je nova vlada mogla produljiti izuzeće "na mnogo ugodniji" način.

Naveo je da se razmatrala mogućnost produljenja poreznog izuzeća na dizel i ukapljeni naftni plin na šest mjeseci ili do kraja godine.

Produljenju poreznog izuzeća za benzin usprotivili su se gospodarski sektori poput industrije etanola.

Lula je pobijedio Bolsonara u drugom krugu izbora u listopadu. Najavio je planove za jačanje zaštite okoliša i klime te mjere za borbu protiv gladi koja se ponovno pojavila zbog gospodarske krize i inflacije.

No 77-godišnjeg predsjednika očekuju veliki izazovi, a glavni je jako polarizirana politička scena budući da Bolsonarovi saveznici kontroliraju oba doma Kongresa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!