Lula pozvao Milanovića u Brazil

15.02.2023.

14:30

Autor: I.B./Hina

Luiz Inacio Lula da Silva

Luiz Inacio Lula da Silva

Foto: Mariana Greif / REUTERS

Ministar vanjskih poslova Brazila prenio je poziv novog brazilskog predsjednika Luiza Inacia Lule da Silve hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću da posjeti Brazil, priopćeno je iz ureda predsjednika.

Milanović je odlikovao Vieiru s ogrlicom Redom kneza Branimira

Milanović je odlikovao Vieiru s ogrlicom Redom kneza Branimira

Foto: Ana Marija Katić / Ured predsjednika Republike Hrvatske

Milanović je primio Maura Vieiru koji boravi u radnom posjetu Hrvatskoj. Vieira je na položaj brazilskog šefa diplomacije pod Lulom, brazilskim predsjednikom s ljevice, prvog u brazilskoj povijesti s trećim mandatom, stigao s položaja veleposlanika u Hrvatskoj od 2020. do 2022.

Milanović i Vieira na sastanku su razgovarali o napretku bilateralne suradnje između Hrvatske i Brazila koji se, među ostalim, ogleda i potpisivanjem dvaju sporazuma iz područja kulture i obrazovanja, stoji u priopćenju.

Predsjednik i ministar razgovarali su i o multilateralnoj suradnji i odnosima između Europske unije i zemalja Latinske Amerike i Kariba.

Razmijenjeni su i stavovi o aktualnoj sigurnosnoj situaciju u Europi te o globalnim posljedicama ruske agresije na Ukrajinu, priopćeno je.

Vieira je u Zagrebu Milanoviću prenio poziv novog brazilskog predsjednika da posjeti Brazil. Lula, ljevičarski predsjednik radničkog porijekla, već je bio predsjednik Brazila od 2003. do 2011.

U međuvremenu je proveo gotovo dvije godine u zatvoru zbog optužbi za korupciju koje su na kraju odbačene, a u drugom krugu izbora pobijedio je desničara Jaira Bolsonara te je stupio na vlast početkom ove godine, najavivši povratak Brazila na međunarodnu scenu.

Milanović je u srijedu odlikovao Vieiru Redom kneza Branimira s ogrlicom za izniman doprinos razvoju dobrih i prijateljskih odnosa između dvije zemlje, stoji u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!