Lula smijenio načelnika glavnog stožera, dva tjedna nakon napada u Braziliji

21.01.2023.

22:53

Autor: T.D./HRT/Hina

Luiz Inacio Lula da Silva

Luiz Inacio Lula da Silva

Foto: Adriano Machado / REUTERS

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva smijenio je načelnika glavnog stožera oružanih snaga, dva tjedna nakon napada na vladine zgrade u Braziliji, rekli su u subotu za AFP izvori u oružanim snagama.

Julio Cesar de Arruda je privremeno obnašao tu dužnost od 30. prosinca, dva dana prije isteka mandata predsjednika Jaira Bolsonara, krajnjeg desničara i početkom siječnja ga je potvrdila nova Lulina administracija.

Njegovu će dužnost preuzeti vojni zapovjednik jugoistoka Tomas Ribeiro Paiva, piše GloboNews.

Tomas Ribeiro Paiva je u javnom nastupu u srijedu istaknuo da će vojska i dalje "biti jamac demokracije".

- Ovo je narodna vlast, smjena vlasti. Ovo su izbori. Kada glasamo, moramo poštovati rezultat izbora, rekao je, pokazuje video snimka koju je objavila informativna mreža G1.

Veza s oružanim snagama je jedan od Lulinih najvećih neposrednih izazova, misle analitičari koji ističu veliku prisutnost vojnika u prethodnoj administraciji.

Ljevičarski predsjednik je pristupio temeljitom preustroju vojnog aparata u službi izvršne vlasti pošto je izrazio nepovjerenje u neke pripadnike zadužene za njegovu sigurnost.

Pedeset trojica su otpuštena ovog tjedna, među njima je trinaest bilo u Kabinetu za institucionalnu sigurnost (GSI), vladinoj instanci zaduženoj za pomoć predsjedniku države u njegovoj politici nacionalne sigurnosti i obrane.

Više od 4.000 pristaša bivšeg predsjednika Jaira Bolsonara stvorilo je kaos u Braziliji 8. siječnja, zauzevši i poharavši predsjedničku palaču, Kongres i Vrhovni sud.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!