Lula u suzama na potvrdi rezultata izbora za brazilskog predsjednika

12.12.2022.

23:00

Autor: HRT/Hina/AFP

Luiz Inacio Lula da Silva

Luiz Inacio Lula da Silva

Foto: Ueslei Marcelino / REUTERS

 Silno ganut, Luiz Inacio Lula da Silva se rasplakao kada je u ruke primio potvrdu o izboru za treći mandat brazilskog predsjednika, prije službenog preuzimanja dužnosti 1. siječnja.

- Ovo je više od predaje potvrde o izboru, ovo je svečanost istinske demokracije, rekao je Lula (77) jecajući, na službenoj svečanosti na Visokom izbornom sudu (TSE) u Braziliji.

Bivši sindikalist koji je već obnašao dužnost brazilskog predsjednika od 2003. do 2010., u drugom krugu 30. listopada pobijedio je predsjednika na odlasku, krajnjeg desničara Jaira Bolsonara koji je prije izbora neprestano kritizirao sustav elektroničkog glasovanja na snazi od 1996. i još nije izravno priznao poraz.

- Malo je puta u našoj novijoj povijesti demokracija bila toliko ugrožena, istaknuo je Lula u svom govoru, pošto je primio potvrdu iz ruku predsjednika TSE-a Alexandrea de Moraesa.

Novoizabrani predsjednik je odmah na početku morao prekinuti govor na nekoliko sekunda jer su ga preplavile emocije.

Uz pljesak predstavnika vlasti, nekadašnji tokar je podsjetio na svoju prvu izbornu pobjedu krajem 2002. kada je brazilski narod imao "odvažnosti" da bivšeg radnika izabere na najvišu dužnost.

- Nemam sveučilišnu diplomu, moja prva diploma je diploma predsjednika ove zemlje, rekao je tada Lula na rubu plača, kao i dvadeset godina poslije. Predajom potvrde službeno je završen izborni proces.

Nakon poraza Jaira Bolsonara, tisuće njegovih pristaša su danima prosvjedovali ispred vojarni tražeći vojnu intervenciju kako bi se spriječio Lulin povratak na vlast. U petak se predsjednik na odlasku obratio javnosti prvi put nakon 40 dana šutnje i rekao da ga "boli duša" zbog poraza. Nije čestitao Luli na pobjedi, ali je odobrio proces predaje vlasti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!