Lula vodi u anketama uoči predsjedničkih izbora u Brazilu

26.08.2022.

08:27

Autor: Hina/HRT

Luiz Inacio Lula da Silva

Luiz Inacio Lula da Silva

Foto: Carla Carniel / REUTERS

Bivši brazilski ljevičarski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva, koji je proveo 19 mjeseci u zatvoru zbog mita, obećao je u četvrtak da će suzbiti korupciju bude li izabran na predsjedničkim izborima u listopadu a po anketama je ispred sadašnjeg predsjednika Bolsonara.

Lula je u intervjuu na televiziji rekao da će uvesti nove mehanizme za istragu svih u svojoj vladi optuženih za korupciju i kazniti ih ako se dokaže da su krivi.

Lula, koji je vodio Brazil od 2003. do 2010., bio je osuđen u najvećoj korupcijskoj istrazi koja je desetke političara i poslovnih ljudi poslala u zatvor zbog mita. Luli su osude kasnije poništene što mu je omogućilo da se ponovno kandidira na predsjedničkim izborima.

- Želim se vratiti kako bih ovoga puta bolje radio, izjavio je Lula, čija je nasljednica u stranci Radnička stranka Dilma Rousseff opozvana usred recesije.

Lula ima dvoznamenkastu prednost u anketama u odnosu na svog krajnje desnog suparnika, predsjednika Jaira Bolsonara, u najpolariziranijoj izbornoj utrci u Brazilu u posljednjih nekoliko desetljeća.

Obećao je da će otvoriti radna mjesta i obnoviti rast u tom najvećem gospodarstvu Latinske Amerike te vladati s vjerodostojno i stabilno. Lula je rekao kako je snažan brazilski poljoprivredni sektor dobro prošao tijekom njegova dva predsjednička mandata, kada je Brazil uživao u ekspanziji robe.

Bolsonaro, kojeg podržava farmerski lobi, u svom je mandatu ublažio ekološka pravila i zamrznuo potraživanja autohtonog zemljišta.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!