Maas: Kriza u BiH je zabrinjavajuća, Berlin neće biti tek promatrač

11.11.2021.

13:48

Autor: Hina/HRT

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas

Foto: Ina Fassbender / REUTERS

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas pridružio se u četvrtak onima koji tvrde da je sadašnja kriza u BiH iznimno opasna te je zbog toga nužno zaustaviti postupke vlasti Republike Srpske koji prijete dezintegracijom države.


Maas: Najgora politička kriza od 1995.


- Ono što trenutno vidimo u Bosni i Hercegovini je najgora politička kriza od završetka rata 1995. i ja dijelim to mišljenje, kazao je šef njemačke diplomacije Maas u intervjuu za sarajevski portal Klix.


Istaknuo je kako je za takvo stanje odgovorna prije svega "opasna i neodgovorna secesionistička politika vlasti u RS". Podsjetio je kako su u tom entitetu već posegnuli za odlukom da uspostave svoju Agenciju za lijekove i tako derogiraju ulogu koju ima takva agencija na državnoj razini, a sada na poticaj Milorada Dodika kane poduzeti niz sličnih mjera koje bi dovele u pitanje ostanak oružanih snaga BiH, državnog pravosuđa te jedinstveno prikupljanje poreza i carina.


Šef njemačke diplomacije kazao je kako je na djelu nacionalistička politika koja otvara stare rane i ugrožava mirnu budućnost BiH.


- Ovakav put ne rješava niti jedan jedini problem a stvara mnogobrojne nove probleme, posebice za ljude u RS. Permanentna kriza praćena institucionalnim kaosom, paralizom očajnički potrebnih reformi i napetosti koje nastavljaju rasti otjerat će investitore iz zemlje, povećati broj nezaposlenih i intenzivirati odlazak stanovništva, kazao je Maas.


"Njemačka neće biti prekriženih ruku" 


Na pitanje je li Njemačka spremna poduzeti konkretne korake odnosno sankcionirati osobe odgovorne za rušilačko ponašanje u BiH, Maas je odgovorio kako vlada čiji je član neće biti ta koje će prekriženih ruku promatrati što se zbiva. Ugrožavanje mira, kako je pojasnio, imat će izravne konzekvencije.


- Niti možemo niti hoćemo usmjeravati novac njemačkih poreznih obveznika u entitet koji aktivno radi na uništavanju Bosne i Hercegovine kao države. A razmislit ćemo i o pojedinačnim mjerama protiv onih koji dovode u pitanje teritorijalni integritet ove zemlje, kazao je njemački ministar vanjskih poslova dodajući kako Berlin trenutačno s europskim partnerima, kao i s Velikom Britanijom te SAD, usuglašava korake koji bi mogli biti poduzeti.


Potvrdio je kako Njemačka čvrsto podupire svog političara Christiana Schmidta kao visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, uključujući tu korištenje širokih ovlasti koje mu stoje na raspolaganju.


Maas je pozvao sve u BiH da se umjesto sukobima okrenu provedbi nužnih reformi, uključujući u i promjene izbornog zakona ali je istaknuo kako to "ne smije dovesti do produbljavanja postojećih etničkih podjela".


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!