Macron: Australski premijer mi je lagao

01.11.2021.

07:19

Autor: T.V./HRT/Hina

Emanuel Macron

Emanuel Macron

Foto: Ludovic Marin / REUTERS

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je kako zna da mu je australski premijer Scott Morrison lagao u vezi razloga za otkazivanje multimilijunskog posla za gradnju podmornica te kako će biti potrebno mnogo posla u ponovnoj izgradnji povjerenja između dviju zemalja.

U rujnu je Australija otkazala dogovor s Francuskom oko gradnje podmornica što je bio jedan od uvjeta za postizanje novog sigurnosnog sporazuma sa SAD-om i Velikom Britanijom prema kojemu će Australija dobiti pristup podmornicama na nuklearni pogon.

Francuska je to shvatila kao izdaju te je nakon otkazivanja posla povukla svoje veleposlanike iz Washingtona i Canberre na konzultacije.

- Imam mnogo poštovanja za vašu zemlju i za vaše ljude. Samo želim reći da kada postoji uzajamno poštovanje, tada morate biti iskreni i ponašati se u skladu s tom vrijednosti, rekao je Macron skupini australskih izvjestitelja u Rimu tijekom samita G20.

Na pitanje misli li kako mu je australski premijer lagao Macron je odgovorio - "Ne da to mislim. Ja to znam".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!