15:53 / 14.12.2018.

Autor: Hina

Macron: Francuskoj treba povratak u normalno stanje

-

-

Foto: - / -

Šef pariške policije rekao je da i dalje postoji bojazan da bi se među prosvjednike mogle ubaciti nasilničke skupine.
Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u Bruxellesu da Francuskoj "treba mir, red i povratak u normalno funkcioniranje" uoči novog dana mobilizacije "žutih prsluka".

"Odgovorio sam na traženja žutih prsluka", rekao je predsjednik nakon europskog summita. "Dijalog se ne ostvaruje zauzimanjem javnih površina i nasiljem", rekao je.

Nakon prosvjeda tijekom četiri subote, obilježenih nasiljem i uništavanjem, neki pripadnici "žutih prsluka" pozivaju na "peti čin" u subotu dok se drugi zalažu za smirenje nakon terorističkog napada na božićnom sajmu u utorak navečer.

Macron je ponovio da je najavio u ponedjeljak u obraćanju Francuzima "jake mjere u odgovoru na legitimne i iskrene zahtjeve u vezi kupovne moći radnika".
Među tim mjerama su povećanje najniže plaće i smanjenje poreza za umirovljenike.

Macron je pozvao Francuze da se izjasne na europskim izborima u svibnju 2019. i na svim sljedećima, ali da ni u kojem slučaju ono što se dogodilo ne smije dovesti u pitanje demokratske izbore održane prije 18 mjeseci.

Francuska policija priprema se za peti val prosvjeda "žutih prsluka"

Francuska će sutra rasporediti desetke tisuća policajaca diljem Francuske i 8000 oko Pariza uoči petog vala prosvjeda "žutih prsluka", iako se čini da pokret gubi na snazi nakon ustupaka predsjednika Emmanuela Macrona.

Šef pariške policije rekao je da i dalje postoji bojazan da bi se među prosvjednike mogle ubaciti nasilničke skupine. Interventna policija štitit će poznate točke poput Slavoluka pobjede i spriječiti ljude da dođu do predsjedničke palače.

"Moramo biti spremni za najgori scenarij", rekao je Michel Delpuech radiju RTL.

Francuska vlada pozvala je ovaj tjedan "žute prsluke", nakon atentata u Strasbourgu u utorak u kojem su ubijene tri osobe, da ne prosvjeduju ovaj vikend.

Prosvjednici u žutim reflektirajućim prslucima od sredine studenoga demonstriraju i blokiraju ceste diljem Francuske, prvotno protestirajući protiv povećanja poreza na gorivo.

Unatoč svim ustupcima predsjednika Macrona, mnogi "žuti prsluci" kažu kako nastavljaju i dalje sa prosvjedima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!