Macron i Harris obnavljaju međusobno povjerenje

10.11.2021.

21:34

Autor: Dnevnik 3/IMS/M.Š./HRT

Kamala Harris i Emmanuel Macron u Parizu

Kamala Harris i Emmanuel Macron u Parizu

Foto: Gonzalo Fuentes / REUTERS

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i potpredsjednica SAD-a Kamala Harris nastoje oživjeti odnose dviju država, ali i obnoviti međusobno povjerenje, nakon što su SAD u rujnu sklopile iznenađujući sporazum s Australijom kako bi joj pomogle u razvoju nuklearnih podmornica.

Pritom su potopile ugovor koji je Francuska o tome već postigla s Canberrom. Petodnevni posjet američke potpredsjednice Parizu posljednji je korak u višetjednim diplomatskim naporima SAD-a da se zbog toga iskupe.

- Moram naglasiti kako smo prije nekoliko dana imali vrlo plodan sastanak u Rimu s predsjednikom Bidenom, to je utrlo put za nadolazeće tjedne, mjesece i, moram reći, godine. Upravo smo razgovarali o činjenici da dijelimo mišljenje kako smo na početku nove ere i kako je naša suradnja apsolutno ključna za nju, kaže francuski predsjednik Emmanuel Macron.

- Kada su Sjedinjene Države i Francuska surađivale u izazovima i prilikama, uvijek smo postizali veliki uspjeh zbog zajedničkih vrijednosti i zajedničkih prioriteta. Veselim se našoj raspravi danas i u narednim danima. Razgovarat ćemo o mnogim pitanjima, uključujući i o jednom od obilježja, ove nove ere, nažalost, a to je pandemija, istaknula je potpredsjednica SAD-a Kamala Harris

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!