Kina spremna raditi na miru u Ukrajini

06.04.2023.

Zadnja izmjena 17:23

Autor: V.K./M.M./HRT/Hina

Emmanuel Macron i Xi Jinping

Emmanuel Macron i Xi Jinping

Foto: Ludovic Marin / Reuters

Kina je spremna raditi zajedno s Francuskom na okončanju rata u Ukrajini pregovorima, rekao je francuski diplomatski izvor u četvrtak nakon razgovora francuskog predsjednika Emmanuela Macrona sa svojim kineskim kolegom Xi Jinpingom.

- Predsjednik i Xi dogovorili su se 'naporno raditi' kako bi se ubrzano došlo do kraja rata i kako bi došlo do početka pregovora uz puno poštivanje međunarodnog prava, rekao je francuski diplomatski izvor nakon razgovora dvojice čelnika koji je trajao sat i pol.

Xi je nakon sastanka s Macronom pozvao Ukrajinu i Rusiju da obnove mirovne pregovore i pronađu političko rješenje sukoba.

Francuski diplomatski izvor nije specifično rekao je li Kina nagovijestila promjenu svoga stajališta, ali je istaknuo da su obje strane pristale na daljnje razgovore.

Xi je također nagovijestio da je spreman nazvati ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, kazao je izvor.

Macron je pak apelirao na Kinu da ne isporučuje Rusiji ništa što bi mogla koristiti "za svoj rat u Ukrajini".

Iz Macronova su ureda ranije istaknuli kako je razgovor bio "iskren i konstruktivan".

Francuski je predsjednik pozvao kineskog čelnika da djeluje na Rusiju kako bi zaustavila rat u Ukrajini.

- Ruska agresija u Ukrajini zadala je udarac (međunarodnoj) stabilnosti, rekao je Macron, stojeći uz kineskog predsjednika ispred Velike dvorane naroda uoči njihova sastanka.

- Znam da mogu računati na vas da ćete urazumiti Rusiju i sve vratiti za pregovarački stol.

Xi je rekao, kako su prenijeli državni mediji u četvrtak, da se kineska politika prema Ukrajini može sažeti u jednu rečenicu - "promicati mir i dijalog".

Dodao je kako je glavni prioritet potaknuti na prekid vatre i okončanje rata.

Kina voljna unaprijediti strateško uzajamno povjerenje s EU


Na sastancima s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i Macronom u Pekingu, Xi je rekao da odnosi EU-a i Kine ne ovise o trećoj strani niti ih ona kontrolira, prema državnoj televiziji CCTV.

Kina je voljna unaprijediti strateško uzajamno povjerenje s Europskom unijom, rekao je Xi Jinping.

Kina i EU trebaju uspostaviti međusobno razumijevanje, izbjegavati nesporazume i pogrešne prosudbe, rekao je Xi tijekom sastanka s predsjednicom Europske komisije, prema CCTV-u.

Ursula von der Leyen je upozorila Peking da će, ako Kina pošalje oružje Rusiji za rat protiv Ukrajine, to jako naštetiti odnosima Kine i EU-a.

- Računamo na Kinu da neće slati Rusiji vojnu opremu, izravno ili neizravno, jer znamo da naoružavanje agresora ide protiv međunarodnih zakona i to bi značajno naštetilo našim odnosima, kazala je na konferenciji za novinare.

Ocijenila je pozitivnim da Xi želi razgovarati sa Zelenskim.

- To je pozitivan element, dodala je.

video thumb

Macron i Von der Leyen počeli niz sastanaka s kineskim čelnicima


Novoimenovani kineski premijer Li Qiang pozdravio je Macrona u Velikoj dvorani naroda koja se uobičajeno koristi za svečana događanja, uoči sastanka s predsjednikom Xi Jinpingom.

Po svom dolasku u srijedu, Macron je rekao da se Europa ne smije "odvajati" od Kine na ekonomskom planu te da također ne smije oslabiti diplomatske veze s Pekingom.

Zapad je zahladio odnose s Kinom zbog pitanja Tajvana, osjetljive tehnologije i bliskih odnosa Kine s Rusijom.

Von der Leyen, u prvoj posjeti Kini od preuzimanja kormila Europske komisije 2019., uoči dolaska je rekla da Kina postaje sve represivnija kod kuće i sve agresivnija u inozemstvu, zamjenjujući eru reformi i otvaranja erom sigurnosti i kontrole, gdje su tvrtke u Kini primorane pomagati u državnim operacijama prikupljanja obavještajnih podataka.

Tijekom njezinog mandata, odnosi EU-a s Kinom su zahladili, uvelike zbog sankcija "milo za drago" kojima je 2021. zamrznut investicijski sporazum te zbog odbijanja Kine da osudi Rusiju zbog invazije na Ukrajinu.

Velika očekivanja od Macronova posjeta


Peking bi pak htio vidjeti da Europa slijepo ne slijedi pokušaje SAD-a da obuzda rast Kine i stoga kineska strana ima velika očekivanja od Macronova posjeta.


- Od posjeta Macrona se očekuje da urodi konkretnim rezultatima glede napretka u gospodarskoj i trgovinskoj suradnji između Kine i Francuske te jačanjem obostranog političkog povjerenja, napisao je u uvodniku kineski list Global Times.


List također navodi da je "vrijedno primijetiti da raznorazne snage u Europi i SAD-u pomno prate Macronov posjet i vrše pritisak u više smjerova".


- Drugim riječima, ne žele svi da Macronov posjet Kini prođe glatko i uspješno, ističe Global Times.


Nakon razgovora s Macronom, kineski premijer će na "radnom ručku" ugostiti von der Leyen. Kasno popodne će Macron i šefica EK-a zasebno razgovarati sa Xijem, a navečer su predviđeni trilateralni razgovori.


Utjecaj Kine na Moskvu zbog mira u Ukrajini


l Macron i von der Leyen su rekli da žele uvjeriti Kinu da iskoristi svoj utjecaj u Moskvi kako bi se postigao mir u Ukrajini, ili da barem odvrate Kinu od direktnog pružanja pomoći Moskvi u tom sukobu.


Neki analitičari vjeruju da je europski dvojac u Kini u svojstvu "dobrog i lošeg policajca". Macron bi trebao promicati novi početak u odnosima Kine i EU-a, dok je von der Leyen zadužena za užarene teme, poput trgovine.


Ona je potvrdila da je Kina jedan od ključnih trgovinskih partnera, ali da europske tvrtke nailaze na brojne diskriminatorne prepreke.


- Odnosi dviju strana su opsežni i složeni. Kako ćemo njima rukovoditi utjecat će na prosperitet i sigurnost EU-a. U Pekingu sam da bih razgovarala o tim odnosima i njihovoj budućnosti, tvitala je von der Leyen.

S Macronom je u Kinu stiglo 50-člano izaslanstvo, uključujući i predstavnike kompanija kao što su Airbus, koji pregovara o velikoj narudžbi zrakoplova, Alstom i nuklearni div EDF. Očekuje se da će doći do potpisivanja više ugovora.

No, ne smatraju svi da je to dobar znak, posebice u trenutku kada je rasprava u Europi usredotočena na "samoubilačku ovisnost" o Kini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!