13:29 / 03.07.2020.

Autor: M.M./Hina

Macron imenovao Jeana Castexa novim premijerom

Foto: REUTERS/Gonzalo Fuentes

Foto: REUTERS/Gonzalo Fuentes

Foto: - / REUTERS

Francuski predsjednik Emmanuel Macron imenovao je Jeana Castexa, visokog dužnosnika zaduženog za strategiju izlaska zemlje iz karantene, novim premijerom.
Francuski predsjednik Emmanuel Macron imenovao je Jeana Castexa, visokog dužnosnika zaduženog za strategiju izlaska zemlje iz karantene, novim premijerom u najavljenom preustroju kabineta.

Castex će dobiti mandat za sastavljanje nove vlade, kratko je priopćila Elizejska palača.

Castex na funkciji premijera mijenja Edouarda Philippea koji je ranije danas odstupio s te pozicije.

Macron je još sredinom lipnja objavio da želi reformirati svoj predsjednički mandat. Kada se događa preustroj vlade u Francuskoj premijer podnosi ostavku uoči novih imenovanja.

Macron se odlučio za promjenu nakon što je njegova centristička stranka ostvarila slab rezultat na nedavno održanim lokalnim izborima. Na izborima su ojačali zeleni, a pokazalo se da Macron ima problema s privlačenjem lijevih birača. Jedina svijetla točka izbora za Macrona bila je Philippeova pobjeda u gradu Le Havreu.

Macron se želi repozicionirati 21 mjesec prije novih predsjedničkih izbora, navode njegovi bliski saveznici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!