Macron najavio svjetski skup protiv smrtne kazne

09.10.2021.

16:36

Autor: B.A./Hina/HRT

Robert Badinter i Emmanuel Macron

Robert Badinter i Emmanuel Macron

Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON / Pool via REUTERS

Francuski predsjednik Emmanuel Macron kazao je u subotu da će organizirati sastanak na najvišoj razini za ukidanje smrtne kazne u svijetu.

"Objavljujem da će 9. listopada 2021. Francuska ponovno pokrenuti borbu za univerzalno ukidanje" smrtne kazne, rekao je Macron u govoru u Parizu u povodu 40. godišnjice ukidanja smrtne kazne u Francuskoj. 


Kazao je da će u sklopu francuskog predsjedanja Europskom unijom u prvom polugodištu 2022. organizirati u "Parizu s nevladinom organizacijom 'Zajedno protiv smrtne kazne' sastanak na najvišoj razini koji će okupiti civilna društva država koje još provode smrtne kazne ili imaju na snazi moratorij kako bi uvjerio njihove čelnike u važnost i hitnost njezina ukidanja". 


Robert Badinter, bivši francuski ministar pravosuđa koji je zaslužan za ukidanje smrtne kazne u zemlji 1981., kazao je da "apsolutno uvjeren da će smrtna kazna u svijetu nestati jer je sramota za čovječanstvo".


- Ona ne štiti društvo, ona ga sramoti, rekao je u govoru u Panteonu, spomeniku francuskim velikanima. 


Macron je podsjetio da je 1981. Francuska bila 35. država na svijetu koja je ukinula smrtnu kaznu. 


- Do sada je to učinilo 106 država, a 50 ih je proglasilo de jure ili de facto moratorij na pogubljenja, rekao je.


Izrazio je žaljenje što je 2020. u svijetu provedeno najmanje 483 smrtnih kazni u 33 države.


Smrtna kazna na snazi je, međi ostalim, u Kini, SAD-u i Indiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!