11:07 / 29.09.2020.

Autor: V.K./Hina

Macron obećao pomoć u posredovanju u bjeloruskoj krizi

Foto: REUTERS/Ints Kalnins

Foto: REUTERS/Ints Kalnins

Foto: - / REUTERS

Francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao je u utorak pomoć u posredovanju u bjeloruskoj političkoj krizi, tijekom sastanka s oporbenom bjeloruskom čelnicom Svetlanom Tihanovskom.
Francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao je u utorak pomoć u posredovanju u bjeloruskoj političkoj krizi, tijekom sastanka s oporbenom bjeloruskom čelnicom Svetlanom Tihanovskom.

➡️
Tihanovska će reći Macronu da želi nove izbore ove godine

-
Učinit ćemo najbolje što možemo kako bi pomogli u medijaciji, rekao je Macron novinarima nakon sastanka koji je naknadno dodan u program njegovog posjeta Litvi.

Rekao je da se namjerava obratiti Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OESS) "kako bi se postigao napredak".

U ponedjeljak, prvog dana posjeta Vilniusu, Emmanuel Macron je zatražio od bjeloruskih vlasti da zaustave protuzakonita uhićenja, oslobode proizvoljno uhićene prosvjednike, a od bjeloruskog čelnika Aleksandra Lukašenka u nedjelju je zatražio da odstupi.

Tihanovska je rekla da joj je Macron obećao pomoći u pregovorima s bjeloruskim vlastima i u oslobađanju političkih zatvorenika.

- Obećao nam je učiniti sve kako bi pomogao u pregovorima, tijekom političke krize u našoj zemlji.. i pomogao u oslobađanju političkih zatvorenika, rekla je Tihanovska novinarima nakon sastanka s Macronom u Vilniusu gdje se nalazi u egzilu.

Ona je takokđer kazala da će održati govor pred francuskom Nacionalnom skupštinom.

- Dobili smo poziv da govorim pred francuskim parlamentom i mi smo ga prihvatili, rekla je.

Tihanovska je pobjegla iz Bjelorusije nakon izbora 9. kolovoza.

Bjelorusija se suočava s masovnim prosvjedima od spornih izbora 9. kolovoza. I predsjednik Aleksandar Lukašenko i Tihanovska tvrde da su na njima pobijedili.

Policija je u Bjelorusiji pritvorila više od 350 prosvjednika u nedjelju, prema podacima ministarstva unutarnjih poslova

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!