Macron osudio Rusiju i poručio: neodlučni se moraju probuditi

21.09.2022.

00:23

Autor: T.V./HRT/Hina

Francuski predsjednik Emmanuel Macron

Francuski predsjednik Emmanuel Macron

Foto: REUTERS/Amr Alfiky / REUTERS/Amr Alfiky

Francuski predsjednik Emmanuel Macron optužio je Rusiju da je moderna imperijalistička sila po zakonu džungle i pozvao je u utorak u sjedištu UN-a neutralne zemlje da prestanu biti suučesnice svojom šutnjom o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

U govoru svjetskim liderima na godišnjem zasjedanju Opće skupštine UN-a u New Yorku Macron je upozorio da ruska invazija Ukrajine dijeli svijet i vraća ga "u doba kolonijalizma".

- Oni koji na to šute pridonose novom imperijalizmu, suvremenom cinizmu koji uništava svjetski poredak, rekao je Macron u polusatnom govoru.

Pozvao je države da ne budu pasivni promatrači.

- Kada čujem Rusiju kako govori da je spremna za novu suradnju i novi međunarodni poredak bez hegemonije, to je samo prazna priča. A temelji se na čemu? Na invaziji na susjednu državu, na nepoštivanju granica jer vam se to ne sviđa. Kakav je to poredak? Tko je današnji hegemon? Rusija, rekao je Macron.

Odbacio je narativ da Zapad pokušava obraniti zastarjele vrijednosti kako bi branio vlastite interese i da zbog toga pati ostatak svijeta.

- Nije riječ o izboru između Istoka i Zapada, već o odgovornosti svakog da poštuje UN-ovu poveleu, rekao je.

Zapadne sile nadaju se iskoristiti okupljanje u sjedištu UN-a ovaj tjedan kako bi uvjerile neutralne države da pritisnu Moskvu. Macron je govor završio ističući ograničenja Rusije.

- Tko je bio ovdje tijekom pandemije? Tko je nudio financiranje kako bi se pomoglo u tranziciji zbog klimatskih promjena? Sigurno ne oni koji vam dolaze danas s idejom o novom svjetskom poretku. Ne oni koji nisu imali funkcionalno cjepivo i ne nude ništa u borbi protiv klimatskih promjena.

Von der Leyen ruske pokušaje prekrajanja granica ocijenila kao "neprihvatljive"

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen kritizirala je planove Moskve da održi referendume u okupiranim dijelovima Ukrajine, ocijenivši to kao jasno kršenje Povelje Ujedinjenih naroda.

- Nikada nećemo priznati pokušaj Rusije da ozakoni svoju nezakonitu i brutalnu okupaciju ukrajinskog teritorija. Pokušaj promjene ukrajinskih granica potpuno je neprihvatljiv i predstavlja jasno kršenje Povelje UN-a te neovisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, izjavila je von der Leyen za dpa na marginama Opće skupštine UN-a u New Yorku.

Naime, u očito koordiniranom potezu, proruski dužnosnici najavili su referendume o pridruživanju Rusiji od 23. do 27. rujna u regijama Luhansk, Donjeck, Herson i Zaporižja, koje čine oko 15 posto ukrajinskog teritorija.

Osim von der Leyen, i brojni drugi zapadni dužnosnici osudili su te najave.

Glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg je tako izjavio da moskovski planovi o održavanju "lažnih referenduma" u okupiranim dijelovima Ukrajine predstavljaju "besramno kršenje međunarodnog prava, dodajući i da je to "nova eskalacija u Putinovu ratu.

Bijela kuća je pak ocijenila da je Moskva možda donijela odluku o održavanju referenduma kako bi unovačila vojnike na tim područjima nakon velikih gubitaka koje je pretrpjela na ratištu.

Inače, mediji su večeras očekivali obraćanje naciji ruskog predsjednika Vladimira Putina u kojem je navodno trebao govoriti o najavljenim referendumima. No sudeći po nekim medijskim napisima, obraćanje je odgođeno za sutra.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!